Fler flickor i skolan utrotar fattigdom

62 miljoner tjejer får ingen chans till utbildning

Uppdaterad 2018-11-19 | Publicerad 2017-12-20

Fler flickor i skolan ger en bättre och tryggare värld.

Men 62 miljoner tjejer världen över får aldrig chansen.

I stället tvingas de sköta hushållet, gifta sig eller anses inte värda att satsas på.

Det finns få saker som är så viktiga för ett lands utveckling som att flickor får gå i skolan. Det påverkar nämligen hela samhället och även landets BNP – förutom att flickorna själva får chans till ett yrkesliv, egna pengar och mer frihet.

757 miljoner kan inte skriva

Dessutom är det en mänsklig rättighet att gå i grundskolan. Trots det finns det runt 757 miljoner människor i världen som inte kan skriva sitt namn eller läsa en bok, de flesta av dem är kvinnor. 62 miljoner flickor missar grundskolan. Om gymnasiet räknas in handlar det om 130 miljoner.

Och det finns konservativa krafter i världen – till exempel i FN – som anser att kvinnans plats är i hemmet. Gamla traditioner gör att det ses som viktigare att pojkar får utbilda sig.

Det finns många skäl till att flickor inte får gå i skolan:

  • De ses som mindre värda än pojkar, eftersom de inte förväntas försörja någon utan ändå ska gifta sig
  • De tvingas sköta hem och småsyskon
  • Familjen har inte råd med skolavgifter, och då prioriteras sönerna
  • Ohygieniska skoltoaletter innebär svårigheter – vissa flickor kan inte gå i skolan när de har mens
  • Om skolan ligger långt bort är föräldrarna rädda att flickorna ska bli överfallna på vägen dit
  • När könen delar toalett i skolan vägrar en del föräldrar låta flickorna gå

En annan orsak är tidiga äktenskap, där tonårsflickor tas ur skolan och tvingas gifta sig. Varje dag gifts 47 000 flickor bort i världen. Därmed blir många gravida redan i tonåren, och får aldrig en chans att utbilda sig eller välja vad de vill i livet.

Gravid som 15-åring

Över huvud taget är graviditet något som gör att tonårstjejer tvingas hoppa av skolan och aldrig komma tillbaka. En som vet är Peagie Wobay från Sierra Leone. Hon blev själv med barn när hon var 15 år.

– Det var fruktansvärt att berätta hemma. Det vanliga är att flickan tas ur skolan, och ofta förskjuts hon av familjen för att de skäms, säger hon.

Själv hade hon tur: Föräldrarna lät henne gå tillbaka till skolan, och i dag arbetar Peagie ideellt med att samla ihop pengar för att tonårsmammor i hennes gamla hemland ska få utbildning.

För varje enskild flicka kan skolgången få enorm betydelse. Hon kan bli det hon drömmer om, och få en egen ekonomi och självständighet. Hon kan skaffa färre barn om hon vill.

Skolan ger skydd

Skolan ger också ett rent praktiskt skydd: När flickorna är där löper de mindre risk att utnyttjas till barnarbete eller säljas som sexslavar.

Och faktum är att flickors utbildning är nyckeln ut ur fattigdom för hela nationer. De får högre lön och bättre möjligheter att påverka i samhället. De föder färre och friskare barn och får större kunskaper om hälsa.

Allt fler länder börjar inse det här, och en del närmar sig målet att lika många flickor som pojkar börjar skolan – däremot är det fler tjejer som inte går klart.

Källor: Plan International, Unicef

Nu samlar Aftonbladet Svenska Hjältar till förmån för Plan International Sverige.

Skänk ditt bidrag här eller swisha valfritt belopp till: 123 023 68 51