Förbipasserande par räddade kvinna från våldtäkt

avMalin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:
De hjälpte den utsatta kvinnan.
Foto: TT
De hjälpte den utsatta kvinnan.

På vägen hem hörde Elin och hennes pojkvän en kvinna skrika. När de kom till platsen såg de att hon blivit överfallen, skriver Göteborgs-Posten.

– Vi fattade ganska direkt att det var något allvarligt. Man hörde verkligen paniken i rösten, säger Elin.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

Natten mot söndagen vid tre-tiden var 20-åriga Elin och hennes jämnåriga pojkvän på väg hem efter en utekväll. De promenerade genom ett villaområde i närheten av Härlanda Park när de plötsligt hörde någon skrika efter hjälp.

– De första sekunderna trodde vi att skriken kom från någon fest men vi fattade ganska direkt att det var något allvarligt. Man hörde verkligen paniken i rösten, säger Elin.

Hon och pojkvännen sprang mot platsen. När de rundade en häck såg de att en tjej, som var i 20–25 årsåldern, blivit överfallen av en man. Elins pojkvän var snabbt framme och puttade bort mannen som flydde. Pojkvännen försökte springa ifatt honom medan Elin tog hand om tjejen.

– Hon var uppskakad och jätterädd. Jag sa att allt var okej nu och kramade henne. Det var jättehemskt.

”Chockad och ledsen”

Grannarna kom ut för att se vad som stod på och en av de försökte hjälpa pojkvännen att få tag gärningsmannen – men han var borta. Strax därefter kom polisen och ställde frågor.

– Hon beskrev hur mannen ska ha försökt att få in handen innanför hennes byxor. Hon var chockad och ledsen.

Den utsatta tjejen tackade Elin och pojkvännen för hjälpen innan hon gick hem med sin syster som kom till platsen. Hon sa att de var änglar.

– Det känns jättebra att ha kunnat hjälpa till. Det gick så fort, det var rent instinktivt att kuta dit. Det fanns inget att tänka på, om någon behöver hjälp så hjälper han.

Hyllas av polisen

Händelsen har påverkat både Elin och hennes pojkvän.

– Man känner sig osäker. Det känns inte som man kan gå i trygghet hem själv. Jag blev ju rädd av den händelsen. Det hade lika gärna kunnat varit jag, det är tråkigt att det förekommer, man vaknar ju upp. Det gäller att vara lite vaken och uppmärksam.

Ulla Brehm som är presstalesperson vid polisen säger till GP att de upprättat en anmälan om försökt till våldtäkt och passar på att hylla paret.

– Det här paret har gjort en jättebra insats. Man önskar att alla hade ingripit på det här sättet när någon skriker, säger hon till tidningen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM