Din digitalbox kan snart vara värdelös

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-28

Ny teknik gör att många tvingas köpa ny – igen

De senaste tre åren har hundratusentals svenskar tvingats köpa en digital tv-box. Nu tvingas många byta igen, om de vill se de nya kanalerna i det digitala marknätet.

Hundratusentals digitalboxar behöver bytas ut.

Den nya tv-tekniken, som klubbades i går, gör dem värdelösa för nya kanaler.

Det blir fler kanaler men ännu krånligare för tittarna.

<b>Aftonbladets tv-expert Peter Pettersson.</b> <br/><br/>

Radio- och tv-verkets fördelning av sändningstillstånd för marksänd digital-tv i går skapar utrymme för nya kanaler. Men samtidigt börjar man använda en ny teknik för sändningarna som kräver nya digitalboxar, om man vill kunna se de nya kanalerna.

Åtta nya kanaler och två gamla ska finnas i den nya sändaren (kallad mux) som är nummer sex. Men dem kan man inte se förrän det finns sändare uppmonterade. Och det kommer att dröja runt ett år.

Mycket strul

Men tittarna är säkert inte nöjda att behöva byta box igen så snart. Det är bara ett halvår sedan övergången till digital-tv i Sverige fullbordades, när det analoga nätet släcktes ner i Blekinge och Skåne.

Hela den tre år långa övergången kantades av arga tittare som hade problem med att koppla in sina digitalboxar, med krånglande boxar och sämre tv-bild är före övergången.

Det mest märkliga med Radio- och tv-verkets verkets beslut är annars att det inte innehåller några nya kanaler som sänder högupplöst tv. Tillståndet gäller till 2014 och där finns inte hdtv med.

Hdtv via kabel och satellit

Hdtv kan dock komma tidigare och man kan hitta en teknisk lösning att använda det numera nedlagda vhf-nätet för analog tv för hd-sändningar.

De tittare som vill ha hdtv redan nu kommer att behöva vända sig till satellit- och kabelbolagen istället.

TV4 Sport har fått ett tillstånd att sända i det nuvarande nätet. Men om det blir en betalkanal via Boxer eller en gratiskanal är ännu inte klart.

10 frågor & svar om digital-tv – så påverkas du

Aftonbladets Peter Pettersson reder ut vad som gäller efter gårdagens beslut om nya tv-kanaler och ny teknik i det digitala marknätet.

Vilka berörs av gårdagens beslut?

Alla som tar emot digital-tv via vanlig antenn med Boxer. De som har egen parabol eller kabel-tv berörs inte.

Redan nästa vecka, den första april, berörs de som abonnerat på Discovery Travel & Living och BBC World. De kanalerna flyttas till den nya sändaren som använder nya mpeg-4-tekniken. De kan man inte se efter omläggningen. Men kunder som abonnerat på dem kommer att kompenseras av Boxer.

Det kommer att bli en del kanalomläggningar också, men de dröjer till nyår.

Vem ligger bakom beslutet att nu satsa på mpeg-4?

Bakom beslutet ligger Radio- och tv-verket och statliga Teracom som äger sändarnätet. Den nya mpeg-4-tekniken, som nu införs, är bättre eftersom den packar ihop tv-signalen hårdare och ger på så sätt plats för fler kanaler. Med dagens mpeg-2 får man plats med fem-sex kanaler per sändare (eller mux som det kallas). Med mpeg-4 får man plats med tio kanaler.

Varför införde inte Sverige mpeg-4 direkt, som flera andra länder gjort?

Sverige var tidigt ute att införa digital-tv. Då var mpeg-4 inte fullt färdig som teknik och det fanns egentligen bara mpeg-2 att välja på.

Vilka måste köpa ny box igen och i så fall när?

Alla som har en lös box med en inbyggd kortläsare som inte går att ta ur måste byta för att kunna se de nya kanalerna när det väl finns mpeg-4-sändare. Det lär dröja bortemot ett år.

De som har inbyggd box i tv:n kan klara sig med att köpa till en konverter som gör om mpeg-4 till mpeg-2. Än så länge funkar det inte för hdtv men det lär vara på väg.

Är inte vi tv-tittare lurade, som kan tvingas köpa nya boxar igen? Övergången till digital-tv avslutades ju för bara ett halvår sedan?

Ja, det kan man nog säga. Hela övergången har präglats av mediapolitiska beslut snarare än av hänsyn till oss tittare och även med bristande hänsyn till det tekniska förutsättningarna.

Vem ska betala?

Tittarna får betala sina boxar och abonnemang på nya betalkanaler. Staten står via Teracom för största delen av kostnaderna för utbyggnaden av nätet.

Inga fler hd-kanaler nu, när kommer bolagen att sända i hd i marknätet?

Den nya mpeg-4-sändaren har inte plats för hdtv. Den kommer att fyllas med de kanaler som redan fått sina tillstånd. Hdtv i marknätet kan komma först när radio- och tv-verket, regeringen och Teracom kommit överens om hur man ska använda det gamla analoga vhf-nätet som användes för att sända Svt1 innan digital-tv:n kom. Där kan hd-sändingar komma men troligen inte förrän om ett till två år.

Har jag blivit blåst som köpt en hd-klar platt-tv?

Nej en hd-klar tv ger bättre bild även när den sänder standard-tv. Och hdtv går ju att se från satellit eller kabel också.

Om jag tänkt köpa platt-tv, vad ska jag nu tänka på?

Full-hd är ett lockrop i dag. Men det behöver man bara om man tänkt se på högupplöst film från bluray-spelare. När hdtv börjar sändas i marknätet är det troligast att man kommer att sända med 720p, det vill säga vanliga hdtv. 1080i som är full-hd ligger ännu längre bort i tiden.

Hur ser framtiden ut?

Vanliga tv-sändningar med hdtv dröjer. Men inom något år kommer Boxer och kanske även andra att erbjuda hyrfilm via tv-nätet till boxar med hårddisk. De filmerna kommer att ha hd-kvalitet och de pytsas ut i bitar i ledigt sändarutrymme tills hela filmen finns på mottagarens hårddisk. På så sätt stör inte distributionen de vanliga tv-sändningarna.

Troligen blir det fler kanaler på sikt och de nya kanalerna kommer att använda mpeg-4. De som har mpeg-2 kommer att sitta kvar med samma utbud som nu under överskådlig tid.

Kanalerna i det digitala marknätet

Rikstäckande:

Animal Planet

Axess

BBC Prime & BBC World

Canal+ (First, Hits & Sport 1)

Canal 7

CNN

Comedy Central – ny

Discovery Channel

Discovery Science – ny

Discovery Travel & Living

Disney Channel

Eurosport

JETIX – ny

Kanal 5

Kanal 9

MTV

Nationa Geographic – ny

Nickelodeon

Showtime – ny

Silver

Star

TCM

The Voice

TV1000 – ny

TV3

TV4

TV4 Fakta, Film, Plus & 400

TV4 Sport – ny

TV6

TV7

TV8

Vh1

Viasat Sport 1 – ny

ZTV

Nya regionala:

24 Västra Östergötland – ny

24Norrbotten – ny

24nt – ny

BTTV (Borås Tidning TV) – ny

Kanal 12 – ny

Kanal Lokal Dalarna Värmland – ny

Kanal Lokal Norrland – ny

Kanal Lokal Småland – ny

ST TV – ny

Fotnot: Tillstånden gäller fram till 31 mars 2014.

Följ ämnen i artikeln