Test: Nya Mac Mini (2018) är bäst hittills

Mac Mini har blivit vuxen, men priset dämpar upphetsningen

Publicerad 2018-11-30

Apple Mac Mini 2018 Test: Mac Mini är förbluffande tystgående.

Nya Mac Mini är snabb och tyst som en mus – det enda som avskräcker är priset, menar Tek.no:s expertreporter.

En hel del vatten har runnit under broarna sedan Apple senast uppdaterade sin billigaste stationära dator, den lilla Mac Mini.

När vi sist testade den var nämligen 2014, och efter fyra långa år började vi faktiskt tvivla på om Apple någonsin hade tänkt skicka ut en ny version av den placeringsvänliga datorn.

Men nu är den alltså här. Designen är densamma, medan färgen är ny.

Då är det desto viktigare att få med sig att det har skett en hel del på insidan – något som avspeglas i priset.

Förra utgåvan startade vid 4 700 kronor, vilket i princip innebar att du slapp vända ut och in på plånboken för att ta plats i Apples universum.

Dagens billigaste variant kostar 9 995 kronor, vilket gör den lite mer än dubbelt så dyr. Utan något annat som tar över ”budgetsegmentet”, frångår nu Apple på allvar att ha en dator för vanligt folk.

Vi passar också på att nämna att Macbook Air, vilket är företagets billigaste bärbara dator, också precis har haft ett prisskutt från 11 000 till 15 000 kronor.

En ny klass

Det är flera saker som gör nya Mac Mini så mycket bättre än föregångaren. Processorn hör till Intels Coffee Lake-generation, och även instegsmodellen har fyra CPU-kärnor.

Vidare finns ingen möjlighet att välja en vanlig hårddisk i stället för SSD, och 8 GB RAM är nu minimum. En annan förändring är att Thunderbolt 3 nu finns på plats, faktum är att Apple stoppat in fyra sådana USB C-portar i den här apparaten.

Dessa stöttar video ut, så tillsammans med HDMI 2.0-porten kan Man Mini driva upp till tre 4K-skärmar med en bildfrekvens på 60 Hz.

Samtliga portar på Mac Mini sitter där bak.

Utöver detta har datorn trådlösa möjligheter med bluetooth 5.0 och 802.11ac Wi-Fi. Vad gäller fysiska in- och utgångar är den utrustad med två USB 3.0-portar, en 3,5 millimeters minijackport för ljud och LAN-port för gigabit-nätverk. Det sistnämnda har faktiskt uppgraderas till 10 gigabit för 1 100 kronor extra.

Det finns förresten flera sätt att uppgradera din Mac Mini på vid beställning, men priset rusar snabbt i väg om man lägger till en massa diskutrymme, RAM och sexkärnig processor.

Prislappen landar på vanvettiga 47 845 kronor om du klickar på alla de mest kostsamma valen.

Oturligt nog är det som så att du också måste tugga i dig Apples priser, för även om datorns två minnesmoduler faktiskt kan bytas ut, är det inte meningen att du ska göra detta själv.

Ljuspunkten här är att du faktiskt har möjligheten att uppgradera till mer RAM i efterhand om det skulle finnas behov av det. Dessutom finns det naturligtvis de som som är våghalsiga nog att göra det själva, oavsett vad Apple säger eller gör.

Tyst och läcker

Det första som slår oss när vi packar upp Mac Mini, är att designen fortfarande står sig ganska bra. Men även om färgen ”rymdgrå” gör den snäppet mer modern, är det också en finish där vi fortare ser var vi har tafsat på den med flottiga fingrar.

Men det stör oss egentligen inte – det här är ju trots allt en stationär dator som inte ska vidröras särskilt mycket när den väl är på plats.

Själva karossen är en ”unibody” av aluminium, där den enda öppningensitter på undersidan. Men in i maskinen kommer du inte så där utan vidare, eftersom bottenplattan av svart plast inte går att ta bort utan specialverktyg.

I förpackningen får du tillsammans med Mac Mini en strömkabel, och det är allt. Tangentbord och mus måste du eventuellt köpa till, såvida du inte har något liggande.

Det finns bara en väg in i Mac Mini, och det är genom bottenplattan. Men den får du inte bort utan vidare.

Både trådlösa bluetooth-enheter och utrustning med USB-sladd kan användas, men lägg märke till att den lilla datorn bara har två USB typ A-portar (”vanlig” USB). De sitter också ganska nära varandra, så skrymmande USB-stickor eller liknande kan få problem.

Nya Mac Mini kommer naturligtvis med MacOS Mojave färdiginstallerat, och efter en liten programvaruuppdateringsrunda är den redo för fajt.

Och det så att säga utan ett knyst.

Apple Mac Mini har med ett par undantag i regel inte varit speciellt högljudd av sig, och den nya versionen är imponerande tystgående. Även under hårt arbete måste vi nästan lägga örat mot den för att höra något, medan den vid tomgång praktiskt taget är ljudlös.

Apple anger ett ljudtryck på ynka fyra decibel från vanlig användarposition framför datorn.

Fullvärdig processor

Till skillnad från tidigare Mac Minis, har 2018-utgåvan fått processoralternativ som motsvarar fullvärdiga ”desktop”-processorer som vi vanligtvis bara finner i större stationära datorer.

På papperet har processorerna en angiven TDP på 65 watt, och enligt specifikationerna ska datorn klara av en kontinuerlig effekt på upp till 150 watt.

Men det är i så fall bara med någon av de starkare processoralternativen. Med Core i3:an på 3,6 GHz mätte vi inte upp något högre drag än runt 60 watt. Det gäller alltså hela systemet, inte bara processorn.

Med en SSD inombords finns inget att klaga på när det kommer till den generella responsen heller. Här mätte vi sekventiell läs- och skrivhastighet till respektive dryga 3 000 och 2 700 megabyte per sekund.

Slutsats

Apple Mac Mini i 2018-utgåva är en nära nog perfekt liten stationär dator. Rakt ut ur boxen – naturligtvis delvis beroende på konfiguration – kan den användas till det allra mesta med undantag för seriöst spelande.

Den beskedliga storleken gör den väldigt placeringsvänlig, vilket förstärks ytterligare av att datorn är imponerande tystgående. Det är knappt möjligt att höra ett ljud från den här prylen, och det till och med under hårt arbete.

Här har vi enkelt uttryckt en dator som passar lika bra på kontoret som i vardagsrummet. Potentiellt passar den i pojkrummet också, men frånvaron av grafikkrafter gör att det mesta förutom nätspel kräver en eGPU – en dyr låda med ett externt grafikkort som ansluts via Thunderbolt 3.

Då är det bättre att köpa sig en vanlig, uppgraderbar PC med ett vanligt grafikkort inombords. Eller, om storleken är avgörande, något liknande en Zotac Zbox Magnus.

Apple Mac Mini 2018.

Ändå borde vi egentligen vara imponerade över vad Apple har snickrat ihop den här gången, men det höga priset hänger som ett regntyngt moln över det grå aluminiumet.

Medan vi såg framför oss att föregångaren gott kunde passa in i ett vanligt hem, har den nya fått en tydlig aura av ljusblå skjortkragar och svarta designbågar.

Genom att dubbla priset på instegsmodellen, har Apple med ett enkelt grepp tagit livet av Mac Mini som ”folkets Mac”. Den är nu en väldigt bra, men också lite tråkig dator för folk med stora plånböcker.

Med större grafikkrafter, samt möjligheter att uppgradera minne och lagringsutrymme själv, har vi på så vis mer känsla för den över två år äldre Intel NUC6i7KYK, som med samma konfiguration också blir ett billigare alternativ.

Gejmer? Mer grafik för pengarna med Intel NUC6i7KYK

Det enda är att den inte kan matcha det frånvarande bruset hos Mac Mini. Så fort vi stoppar in en kraftigare processor i Apples lilla stationära, kommer NUC:en inte heller ha lika bra prestanda.

Nämnas bör dock att det finns nyare och kraftigare NUC:ar också, där både processor- och grafikprestanda är något snäpp bättre. Dessutom har vi de andra små apparaterna som tidigare nämnda Zbox Magnus från Zotac.

En sådan kostar förvisso lite mer, men har både dedikerad grafik och blir billigare om man vill ha mer minne och lagringsutrymme.

Nya Mac Mini 2018 får betyget 7,5/10 av tekniksajten Tek.no, som genomfört och först publicerat testet.

Fördelar med Mac Mini (2018):

  • Osedvanligt tystgående
  • 10 Gbit Ethernet är möjligt
  • Fullvärdig processorprestanda
  • Thunderbolt 3 finns på plats
  • Stilren och solid konstruktion
  • Låg profil, placeringsvänlig

Saker att fundera över:

  • Priset
  • Lagring kan inte uppgraderas efter inköp
  • Inte gjord för att kunna uppgradera RAM själv

Följ ämnen i artikeln