Här är bästa budget-Androiderna just nu

Uppdaterad 2011-04-01 | Publicerad 2011-03-16

6 smartphones som inte kostar skjortan

En smart pekskärmsmobiltelefon behöver inte kosta skjortan.

Men vad får man för pengarna och vad skiljer mellan olika modeller?

Smartson testar sex Androidtelefoner i budgetklassen.

Nu finns det flera intressanta budgetalternativ av smartphones. Här testar vi sex modeller som använder operativsystemet Android från Google. Via Android Market får du tillgång till tusentals applikationer för personlig anpassning av din telefon.

Android i olika kostymer

En del tillverkare har adderat en egen touch-and-feel ovanpå Googles Android. Detta betyder att användarupplevelsen mellan olika tillverkare kan skilja sig åt markant, trots att det i botten är samma operativsystem. En nackdel med egna tillverkarspecifika tillägg är att dessa måste anpassas till nya Androiduppdateringar från Google, vilket gör att man kan få vänta ett tag innan telefonen är redo att uppdateras, om den nu ens kan det. Äldre telefoner med sämre hårdvara exkluderas från de nyaste Androidversionerna. Vissa enheter kan uppdateras utan att först anslutas en dator via så kallad ota-uppdatering (over-the-air). Detta underlättar när man vill hålla telefonens mjukvara fräsch.

I testet fokuserar vi på modeller i samma prisklass vilket gör det extra intressant att jämföra vad som finns under skalet, skillnader mellan skärmarna och den totala användarupplevelsen.

Processorn kan vara proppen

Likt persondatorvärlden kretsar mycket kring telefonens hjärta, processorn. Det skiljer dock i modeller och hastigheter vilket är en orsak till att applikationer kan fungera bättre eller sämre. En kraftigare processor kan bidra till sämre batteritid, men inte alltid. Stora skärmar och applikationer som kontinuerligt synkroniseras mot olika webbtjänster, gör dock att man får räkna med att ladda telefonerna varje, eller varannan dag, vid aktiv användning.

Skrota inte semesterkameran

Alla telefoner har gps-mottagare och kameror även om det skiljer en del i utförande och hur bra korten blir, men för MMS räcker det gott och väl. Modeller med blixt eller fotolampa är att föredra men man skall inte förvänta sig underverk från någon av de testade telefonerna. Detta gäller även för videoinspelning även om hd-inspelningen på Huawei X5 sticker ut i mängden. I övrigt kan man utgå från att såväl videoupplösning som antal bilder per sekund är begränsat.

Det skiljer markant mellan telefonerna i fråga om hårdvara, byggkvalitet och användarupplevelse. Ofta har telefonerna en, eller någon, styrka, men desto fler svagheter. Testvinnaren kan lätt mäta sig med dubbelt så dyra modeller, men även här märks det tydligt vad man valt att spara in på. Hälften av skärmarna hade synliga repor efter testperiodens slut, skärmskydd rekommenderas dock för samtliga telefoner.

Anders Linder/Smartson

Följ ämnen i artikeln