Tomaterna som krossar konkurrenterna

14 sorters krossade tomater i stort test

TOMATKROSS. En krossar alla de andra – men vilken?
TOMATKROSS. En krossar alla de andra – men vilken?
TESTER

Det är skillnad på tomater och tomater – även i burkat tillstånd.

Bland de 14 sorterna vi testat finns ett par riktigt trista exemplar. De är billiga men bjuder bara på grinig syrlighet som inte gör någon pastasås glad.

Lägg hellre ytterligare några kronor på testvinnaren Solania som krossar allt motstånd.

De är en stapelvara i vardagsköket, utgör basen i grytor, soppor, pasta- och pizzasåser. Det är dessutom en förhållandevis billig produkt som ofta finns till extrapris och funkar fint att bunkra.

En annan fördel är att tomater på burk håller samma kvalité året om. Det kan ju verka fräschare med färska tomater men det finns ingen anledning att använda snipiga och aromlösa vintertomater för 49:95 kronor kilot.

Näring i burkarna

– Det är generellt sett inte mer näring i färska än i burkade tomater. De konserveras ofta direkt efter skörden och behåller sin näring. Vi kan dessutom tillgodogöra oss lykopenet i tomaterna bättre efter tomaterna har värmebehandlats eller om vi använder dem i matlagningen, säger dietisten Maria Nygårds, dietist på Fazer food services.

Om man vill tänka på klimatet kan det också vara smartare att köpa burktomater som odlas på friland sommartid än färska växthustomater.

Otäck plåtighet

Men det är alltså stor smakmässig skillnad på innehållet i burkarna och paketen. Medan testets vinnare hade en god, tydlig tomatsmak med en fruktsötma som balanserade syrligheten var stolpskotten enbart och mycket uttalat sura, i vissa fall med en liten otäck plåtighet.

Skillnaden bli naturligtvis mindre när du tillagar och kryddar tomatkrosset och ännu mer så när du blandar såsen med pasta eller med kryddig korv till en gryta. Men faktiskt fortfarande full märkbar.

FAKTA

Så gjordes testet

 1. Först provsmakade vi tomatkrosset direkt ur burken/paketet. (Ett gastronimiskt tämligen påfrestande jobb – men någon måste ju göra det. Och testvinnaren Solania var faktiskt riktigt god i sitt urtillstånd.)

 2. Sedan lät vi krosset rinna av i en sil under 2 minuter och mätte mängden vatten. Skillnaderna var inte särskilt stora. Även nyhackade färska tomater släpper rätt mycket vätska (13 procent). Rinnet ger också smak men du måste puttra såsen längre tid för att få en bra, mindre soppig, konsistens.

 3. Därefter lagade vi en enkel tomatsås (se receptet nedan) av varje sort som sedan avsmakades. Betygen sattes sedan på hur såsen smakade.

Ica Basic


Vikt: 500 g.
Pris: 5:90 kronor.
Pris/kg: 11:80 kronor.
Viktprocent avrunnen vätska: 19 %.
Kommentar: Efter att ha kämpat en del med den svåröppnade kartongen hittar vi ett vackert klarrött tomatross. Vi hittar också en del fula, gröna bitar. Smaken är kort med en vass, frän syrlighet. Det blir inte mycket bättre när vi sedan gör sås av krosset. Syrligheten kräver mycket salt och utspädning (av till exempel pasta) för att komma i balans. Här finns ingen som helst försonande tomatsötma.

Ica


Vikt: 500 g.
Pris: 9:90 kronor.
Pris/kg: 19:80 kronor.
Viktprocent avrunnen vätska: 23 %.
Kommentar: Mörk men okej röd färg. Medelsyrlig, lätt metallisk, mycket kort smak. Efter tillagning tilltar den skarpa syrligheten men den rundas av (något) av en liten, liten fruktsötma och viss tomatighet.

Saltå kvarn ekologiska


Vikt: 400 g.
Pris: 16:95 kronor.
Pris/kg: 42:38 kronor.
Viktprocent avrunnen vätska: 32 %.
Kommentar: Härlig röd färg, krosset ser riktigt gott ut och syran är mild med en diskret smak av tomat men också en liten beska. Såsen blir riktigt god, lagom fyllig, tomatsmakande och fräscht aptitretande.

Solania – Marzano ekologiska

BÄST I TEST!

Vikt: 400 g.
Pris: 19:98 kronor.
Pris/kg: 49,95 kronor.
Viktprocent avrunnen vätska: 26 %.
Kommentar: Matt röd färg men här gnistrar det om smaken. Mycket tomat och en fin fyllighet. Den här kan man faktiskt med behållning käka direkt ur burken. Mums! Och tillagat bjuder krosset på en frisk syrlighet och en god medelfyllig tomatsmak. Dyrast är också överlägset bäst.

Coop


Vikt: 500 g.
Pris: 11:95 kronor.
Pris/kg: 23:90 kronor.
Viktprocent avrunnen vätska: 32 %.
Kommentar: Fin röd men lite matt färg. Medelsyrlig, riktigt hyfsad smak av tomat. Tillagning ger syran en extra skjuts men här finns också en balanserande tomatsötma.

Zeta – Finkrossade


Vikt: 400 g.
Pris: 12:50 kronor.
Pris/kg: 31:25 kronor.
Viktprocent avrunnen vätska: 28 %.
Kommentar: Mellanröd, okej färg. Tomaterna är verkligen finkrossade men vi hittar också ett par fula bitar i burken. Smaken är tunn men med trevlig syrlighet. Krosset vinner verkligen på tillagning och såsen blir fyllig och god med en fin tomatsmak.

Änglamark ekologiska


Vikt: 500 g.
Pris: 15:50 kronor.
Pris/kg: 31:00 kronor.
Viktprocent avrunnen vätska: 28 %.
Kommentar: Finkrossad tomat med en mellanröd färg. Mild smak med balans mellan syra och sötma. God! Det positiva intrycket förstärks efter tillagning. Smaken är mustig med visst syrabett men ändå i fin balans. En riktig pastakompis.

Itigo – Finkrossade ekologiska

Vikt: 690 g.
Pris: 23:95 kronor.
Pris/kg: 34:71 kronor.
Viktprocent avrunnen vätska: 22 %.
Kommentar: Mörkt röd färg, ser ut som passerade tomater. En hel del gröna bitar drar ner intrycket. Smaken domineras av en liten men snipig syra. Här finns också en jolmig tomatsmak. Såsen överraskar med mycket större fyllighet. Den smakar inte mycket tomat men ändå rätt gott av… rotfrukter?

Freshona (Lidl)


Vikt: 400 g.
Pris: 4:50 kronor.
Pris/kg: 11:25 kronor.
Viktprocent avrunnen vätska: 22 %.
Kommentar: Något matt i lacken och här finns en del fula bitar från stjälkfästen. Tydlig men snäll syrlighet – som av omogen jordgubbe. Inte så tokigt. Såsen blir också mer än okej med balanserad syrlighet och tomatsötma. Men saknar den där riktiga spetsen. Klar vinnare av lågpristiteln.

Kung Markatta ekologiska


Vikt: 400 g.
Pris: 14:95 kronor.
Pris/kg: 37:38 kronor.
Viktprocent avrunnen vätska: 24 %.
Kommentar: Matt röd färg, ser blaskig ut. Rå, trist, översyrlig smak utan tomatvibbar. Såsen blir okej men tomatsmaken verkar ha stannat i soliga Italien.

Mutti


Vikt: 400 g.
Pris: 12:95 kronor.
Pris/kg: 32:38 kronor.
Viktprocent avrunnen vätska: 29 %.
Kommentar: Ljust röd färg. Lite vattnig konsistens. Rätt liten syrlighet och trött tomatsmak. Såsen blir faktiskt mustig men den där trevliga tomatsötman infinner sig icke. Vi hittar bara en pytteliten smak av rostat bröd. Nja.

Eldorado


Vikt: 400 g.
Pris: 5:95 kronor.
Pris/kg: 14:88 kronor.
Viktprocent avrunnen vätska: 36 %.
Kommentar: Man måste ha öppnare för att ta sig in i burken! Känns så 1900-talet… Och innehållet är inte riktigt mödan värd. Det smakar plåtigt syrligt – fast här finns faktiskt även en tillstymmelse till tomat. Såsen blir rätt okej med en neutral, oengagerad smak och en liten tomatighet. Om man letar.

Garant


Vikt: 390 g.
Pris: 9:95 kronor.
Pris/kg: 25:51 kronor.
Viktprocent avrunnen vätska: 24 %.
Kommentar: Fin ljusröd färg men smaken är översyrlig och snålar med trevligare aromer. Blir inte mycket bättre i tillagat tillstånd. Vasst, syrligt, obefintlig smak av tomat.

Garant ekologiska


Vikt: 390 g.
Pris: 12:95 kronor.
Pris/kg: 28:08 kronor.
Viktprocent avrunnen vätska: 32 %.
Kommentar: Fin färg. Mycket såsig konsistens. Syrlig men hyfsat balanserad smak där det märks att råvaran är tomat. Såsen blir i och för sig mustig men en kantig syrlighet tar över och dominerar smakbilden.

FÄRSKA


Tre tomater, grovhackade
Vikt: 417 g.
Pris: 21 kronor.
Pris/kg: 49:95 kronor.
Viktprocent avrunnen vätska: 13 %.
Kommentar: Mycket ljust röd färg. Grova bitar. (Slött av testaren.) Balanserad men tunn och ointressant tomatsmak. Såsen får en trevligt bitig konsistens men smaken är tunn och bjuder verkligen inte på något tomatfyrverkeri.

RECEPT/Tomatsås

 • 1/2 vitlöksklyfta

 • 1 liten lök

 • 1 msk olivolja

 • 400–500 g krossade tomater

 • Salt

 • Svartpeppar

GÖR SÅ HÄR:

 1. Skala och hacka vitlöken och löken.

 2. Hetta upp oljan i en kastrull. Fräs hacket på rätt låg värme. Det ska mjukna men inte ta färg.

 3. I med tomaterna. Puttra i minst 10 minuter, gärna längre.

 4. Smaka av med salt och peppar.

SÄTT SMAK
Den här grundsåsen går att hetsa upp betydligt:

 • Sätt sting med cayenne eller hackad chili.

 • Krydda med färska örter som persilja, basilika, timjan eller körvel.

 • Riv i parmesan eller citronskal.

 • Häll i en skvätt vitt vin eller god buljong.

 • Enklast är att använda den rakt av med riven ost som pastasås. Eller förstärk den med stekta kycklingbitar. Bönor eller kikärtor är ett annat alternativ.

 • Såsen går bra att späda med buljong till en soppa. Pluppa i stekt skivad chorizo så blir det matigare och mer smakrikt.