”Är sallad och gurka onödiga grönsaker?”

Uppdaterad 2013-12-02 | Publicerad 2013-11-30

Vi är några stycken på mitt jobb som har bestämt oss för att gå ner 5 kilo till jul. Det blir en hel del grönsaker till maten och ofta diskussioner om detta. En kollega säger att tomater, sallad och gurka är ”onödiga” grönsaker. Är det så och i så fall varför?

Josefine: Vad roligt att ni har ett gemensamt mål. Det brukar vara bra att ha stöd av andra.

När det gäller grönsaker som tomat, sallad och gurka innehåller de inte speciellt mycket fibrer som ger långvarig mättnad. Där­emot innehåller de vitaminer och ger volym till maten.

De är absolut inte ”onödiga” men sett till priset och fiberinnehållet brukar man säga att denna typ av grönsaker inte ger så mycket jämfört med exempelvis morötter, vitkål och broccoli.

Fortsätt gärna äta tomat, sallad och gurka, men komplettera med lite grövre grönsaker också.

Lycka till med de fem kilona!

FLER FRÅGOR TILL DIETISTEN:

Vad kan jag dricka istället för glögg?

Kan mat öka förbränningen?

Vad ska jag äta när jag tränar -och inte vill gå upp i vikt?