Därför är vardagsmotion avgörande

Uppdaterad 2016-11-11 | Publicerad 2015-03-03

Träningsexperten: ”Lite varje dag är bättre än två stenhårda pass i veckan”

Enligt PT:n Shirin Djavidi finns ett enda magiskt ord på vägen mot ett friskare liv: Vardagsmotion. Här berättar hon mer om varför.

Vardagsmotion, vardagsmotion, vardagsmotion. Det är det magiska ordet mot ett friskare liv. Att röra lite på sig varje dag har nämligen visat sig vare mer hälsosamt än att sitta stilla på exempelvis ett kontor hela dagarna – och sedan köra två stenhårda träningspass i veckan.
En av mina förebilder är Mai-Lis Hellénius, professor i Allmänmedicin vid Karolinska institutet. Jag har haft privilegiet att intervjua henne om svenskarnas motionsvanor många gånger. Hon har jobbat med det i över 40 år och var en av de första i Sverige med att 1978 skriva ut 'fysisk aktivitet' på recept, något som idag är vanligt och faktiskt har exporterats utomlands, skriver PT:n Shirin Djavidi i sin blogg på Viktklubb.

Data från över 4 000 svenskar

Enligt Mai-Lis Hellénius rör sig så lite som en fjärdedel av alla svenskar idag i tillräckligt stor omfattning. Hennes forskargrupp arbetar därmed med ett flertal olika projekt kring motion och hälsa. I ett av dem bearbetas insamlad data från över 4 000 svenska män och kvinnor, med syftet att undersöka hälsotillståndet hos de som visade sig ha stillasittande fritid.
– Studien visar att de löpte betydligt högre risk för hjärt- och kärlsjukdomar, även om de tränade två gånger i veckan, säger Mai-Lis Hellénius, till KI.se.
Tycker du att den här artikeln var bra? Få mer läsning – regelbundet

”Det gäller att ta alla tillfällen i akt”

Vardagsmotionen är med andra viktigare än man tror. Och här lever Mai-Lis Hellénius själv som hon lär: Hon går i trappor istället för att ta hissen och ser till att stå upp mellan varven när hon skrivbords-jobbar.
Jag blir i alla fall peppad av att läsa om den här typen av forskning, eftersom den påverkar oss direkt. Och vi behöver alla röra på oss mer, skriver Shirin Djavidi.
Hennes förslag är att ta hjälp av en stegräknare och att försöka nå 10 000 steg om dagen:
Vissa dagar kommer jag nog inte själv upp dit skulle jag tro. Men det gäller att ta alla tillfällen i akt. Liksom att visa barnen att man inte alltid behöver ta bil eller buss. Man kan faktiskt gå och cykla.
Få mer hjälp att gå ner i vikt >> HÄR <<
Källa: http://ki.se/forskning

Följ ämnen i artikeln