Mejla

Jan-Olov Andersson

Räcker att se sista tio minuterna av ”Masked singer Sverige”

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Cirka två miljoner följde förra veckans premiär av TV 4:s ”Masked singer Sverige”. Tv-kritikerna varvade toppen- med bottenbetyg.

Två avsnitt har inte övertygat mig om att det är annat än proffsigt gjort trams. Men erkänner samtidigt att man ju blir lite nyfiken på vilka som döljer sig bakom maskerna. Så framåt klockan 21.20 på fredagskvällarna kan man ju slå på tv:n…

För målgruppen – familjer med yngre barn – spelar det kanske ingen roll. De sitter hemma ändå. Och har efter några år fått en överdos av SVT:s ”Bäst i test” och vill nu se något nytt, dessutom mer färgsprakande.

Men i övrigt spelar förstås pandemin TV 4 i händerna. Få biografer öppna. Sista beställning på krogen strax före 20. Sedan är det bara att lomma hem. Att då slå på tv:n och slötitta på ”Masked singer Sverige” blir sannolikt mer underhållande, ju mer välfyllt barskåp man har.

Fjantar omkring runt Fåret

Programkonceptet föddes i Sydkorea 2015. Nu finns det i drygt 40 länder. Stor succé i USA och då vi svenskar nu när Donald Trump är borta åter vill vara landets 51:a delstat, var det förstås bara en tidsfråga innan TV4 skulle slå till. Det enda som grämer dem är väl att det inte finns någon telefonomröstning att tjäna pengar på.

David Hellenius inför avmaskningen av Fåret.
Foto: TV4
David Hellenius inför avmaskningen av Fåret.

En viss del av dramatiken i programmet får tittarna aldrig uppleva; hemlighetsmakeriet så att deltagarna ska förbli anonyma för varandra, panelen och David Hellenius. Kanske ska de där unga männen i solglasögon, som ser ut som taffliga Men in black-agenter när de fjantar omkring runt Fåret, Voodoodockan och de andra, symbolisera det.

Och hur de fantastiska dräkterna skapas avhandlas i blott några sekunder i vinjetten och efter att den utslagnes identitet har avslöjats.

Tycks ta sin uppgift lite mer på allvar

Vad som är bättre än i USA-versionen är nivån på deltagande kändisar. Panelen är idel A-kändisar, hittills också de som slagits ut (Sven Melander, Christina Schollin).

I premiären hade panelen knaprat i sig hela det överblivna lagret av ”Talang”-juryns entusiasmdroger. Felix Herngren gissade på att 27 (!) personer kunde dölja sig bakom maskerna, inklusive sin egen fru.

Foto: TV4
Expertpanelen, från vänster Felix Herngren, Nour El Refai, Måns Zelmerlöw och Pernilla Wahlgren.

Nu hade alla lugnat ned sig. Klart bäst i att gissa rätt är hittills Pernilla Wahlgren, som tycks ta sin uppgift lite mer på allvar. Fortfarande kommer annars alldeles för många totalt orealistiska förslag typ Thåström, Alexander och Gustaf Skarsgård.

Samtidigt är det förstås panelens uppgift att gissa brett. Inte så kul rent tv-mässigt om Nour El-Refai låste sig vid ett enda namn och sedan bara tjatade om det i program efter program. (Det hade jag gjort om Godisautomaten, det måste vara Lasse Holm).

Tror inte att han står ut mer än högst en säsong till

Bra är också sångnumren, på så sätt att de är snyggt och roligt koreograferade.

Bra är också, som vanligt, David Hellenius som programledare. Han vet han leder ett tramsprogram och skojar om det. I längden tror jag inte att han står ut mer än högst en säsong till.

Själv känner jag att de sista tio minuterna av varje program är mer än nog.

Foto: TV4
Masken av och Christina Schollin tittar fram.
Publicerad:

LÄS VIDARE