Vi kan bara hoppas på vaccinet

Till dess har vi restriktionerna – hur knasiga de än är

D​et måste finnas gränser.

Om inte ens friluftsmuseet Skansen tycker att de kan ha öppet på grund av coronan har det gått för långt.

Det kan inte vara farligt att vara utomhus – om man håller distansen.​

Skansen.

Ingen vill sitta med Svarte Petter, vara den som bidrar till att en enda person smittas av covid-19. Därför tar de till strängare beslut än vad som kan vara nödvändigt.

Ta friluftsmuseet Skansen i Stockholm som ett exempel. En nationalklenod vars skatter består av gamla hus som man går omkring och beundrar, eller studerar – från utsidan.

Nu bommar anläggningen igen för första gången på 129 år och öppnar tidigast i april.

– Vi tar vårt ansvar, säger vd:n.

Det ​ä​r möjligt. Men det finns ett talesätt som säger att människan inte lever av bröd allena. Det har sällan varit tydligare än under coronapandemin.
 

Flera frågor inställer sig. Den första är varför coronaläget inte gjorde att Skansen var tvunget att stänga redan i våras? Då var smittläget betydligt värre än i dag.

Den andra är om man inte ens kan vara utomhus, under iakttagande av social distans, vad kan man då göra? Sitta inne. Ensam eller med hushållsmedlemmar är det sorgliga svaret.

Det finns fler frågor inom det här fältet. För mig är det obegripligt att man kan få vara hur många som helst på en restaurang, under förutsättning att nödvändiga avstånd hålls och inget sällskap överskrider åtta personer. Men friluftsmuseer går alltså inte an.

När stänger friluftsgårdar, naturreservat och nationalparker? Jag bara undrar eftersom det är mer folk där numera än på Ikea.
 

En annan fråga är varför man bara får vara åtta personer i en jättelik biograf (om den vore öppen). Medan det inte finns någon övre gräns för passagerare på bussen annat än de som avser trafiksäkerhet.

Det är förvirrande. Motsägelsefullt. Ologiskt. För att inte säga direkt knasigt.

Men det kanske är för mycket begärt att kampen mot coronan också ska följa logikens lagar. Men jag tror, en tro gränsande till visshet, att de här oförklarliga skillnaderna i restriktionerna mellan olika aktiviteter bidrar till att människor struntat i restriktioner och fått bannor. Särskilt om de arrangerat hemmafester.

 

Men jag tror, och är ganska säker även på det, att statsminister Stefan Löfven och andra ministrars besked om att ”åtta är den nya normen” gjort att samtliga beslutsfattare i landet nu tar det säkra före det osäkra. De stänger oavsett om det skulle behövas eller inte. Filmstaden bestämde sig för att stänga sina biosalonger innan länsstyrelserna eventuellt begränsar sittande publik till åtta personer eller inte.

De, och andra ansvariga för olika verksamheter, är livrädda för att verka som de sätter människors liv och hälsa på spel. De vill inte sitta med Svarte Petter, att anklagas för att just de uppträtt lössläppt och oansvarigt.
 

Så här kommer det att fortsätta. Det är min dystra spådom. Smittläget kommer att bölja av och an. Restriktionerna likaså.

Det enda vi har att hoppas på är coronavaccinet. När tillräckligt många har fått sin dos kan livet återvända till det någorlunda normala banor.

Till dess får vi leva med restriktioner. Både de som verkar motiverade – och som mest förefaller införda av rädsla för vad omgivningen ska tycka.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.