Mejla

Jonna Sima

Människor dör när vi börjar slappna av

Applåder räcker inte för IVA-personalen

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Rekordmånga patienter vårdas just nu på landets svårt pressade intensivvårdsavdelningar.
Foto: STAFFAN LÖWSTEDT/SVD/TT
Rekordmånga patienter vårdas just nu på landets svårt pressade intensivvårdsavdelningar.

LEDARE

Vi är just nu inne i pandemins tredje våg. Den riskerar att bli värre än den förra vågen och antalet patienter som vårdas inom intensivvården på grund av covid-19 har ökat under flera veckors tid. Just nu planas kurvorna ut i Malmö och Stockholm, men läget är allvarligt i bland annat Gävleborg och Dalarna. Omkring fyra hundra patienter vårdas på landets intensivvårdsavdelningar av personal som har arbetat under hårt i över ett år.

Människor dör i mindre utsträckning tack vare att många äldre har hunnit bli vaccinerade. Men många, framför allt äldre män, blir fortfarande svårt sjuka. Vad vi har lärt oss av coronaviruset hittills är att det är nyckfullt. Vissa får en lätt förkylning, andra måste läggas in på sjukhus.

Rätt att vara besvikna

Vad vi vet säkert är att social distansering är det mest effektfulla sättet att förhindra smittspridning. Men det verkar allt svårare att få folk att hålla sig till restriktionerna. Man kanske läser om att britterna får gå på puben (uteserveringar visserligen) och att Danmark har öppnat upp samhället igen. Våren och värmen spelar säkert in i att många av oss börjar känna att vi går mot ljusare tider även när det gäller pandemin.

Vårdpersonalen har anledning att känna besvikelse. Ingen applåderar längre på balkongerna eller levererar matlådor för att stötta de som sliter för att få sjukvården att fungera. Tidigare i våras gjorde Novus en undersökning som visar att var fjärde sjuksköterska överväger att säga upp sig. Sjukfrånvaron har ökat och arbetsbelastningen för de som jobbar kvar har förvärrats.

Runt om i landet är bristen på IVA-sjuksköterskor stor, många har hoppat av sina jobb på grund av det stora trycket. Akademiska i Uppsala har inte lyckats lösa bemanningen inför sommaren. De har inlett en riktad kampanj för att locka läkar- och sjuksköterskestudenter, men hittills har intresset varit svalt.

”Slagit ned som en bomb”

På Karolinska arbetar personalen 12,5-timmespass med krislägesavtal. Sammanlagt 40 sjuksköterskor har sagt upp sig sedan i höstas på Karolinska i Solna och Huddinge. Där vill sjukhusledningen anställa grundutbildade sjuksköterskor som ska arbeta i intensivvården. Förslaget har "slagit ner som en bomb" hos de anställda, som menar att det blir ytterligare en arbetsbelastning att handleda personal utan rätt utbildning.
Alla längtar efter att återgå till sitt normala liv. Men just nu hjälper varken applåder eller matlådor den svårt pressade vårdpersonalen. Det bästa sättet att visa solidaritet och underlätta deras arbete är att följa restriktionerna. Stanna hemma vid minsta symptom, använd munskydd vid trängsel, håll avstånd och tvätta händerna noga.

Hur svårt kan det vara?

Chatta med Jonna Sima mellan klockan 09:00–09:30. Har vi börjat slappna av för mycket? Hur ska man få oss att orka härda ut och följa rekommendationerna? Behöver politikerna skärpa restriktionerna? Ställ din fråga redan nu!

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.