Mejla

Frida Fagerlund

Fagerlund: Dubbelt upp för Mourinho?

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

LONDON. Om Fulham sprang runt med känslan av att vara en man mindre under den första halvleken var rollerna ombytta efter paus.

Tottenhams offensiva uppställning sprudlade av optimism inledningsvis på Craven Cottage innan dominansen sakteligen mattades av. Men i stället för två bärande nyckelspelare framåt kanske José Mourinho snart kan få det dubbla.

Ser man på, Mourinho!

Bale. Alli. Son. Kane. Att rabbla upp Tottenhams anfall i mötet med Fulham var dels tidseffektivt men framför allt otroligt rafflande. Gareth Bale slet sig fri redan för en vecka sedan då han pangade in två mål samt distribuerade en urläcker assist till lagkamraten Harry Kane. Nu var det dags för Dele Alli – denna obegripliga men ack så talangfulla fotbollsspelare – att släppas ut på grönbete. Redan under uppvärmningen på ett molnigt men alltjämt angenämt Craven Cottage såg 24-åringen taggad ut vid tanken på att försöka övertyga skeptikern Mourinho. Nästan sex månader hade passerat sedan hans senaste ligastart.

Den pigga startelvan ritades upp som en 4–2–3–1 men intressant nog var det mer träffande att beskriva formationen som 4–2–4. Ovan nämnda kvartetten låg i stort sett jämsides med varandra. Bale och Son breddade på kanterna medan Kane och Alli turades om att droppa ned och ge understöd till Pierre-Emile Höjbjerg och Tanguy Ndombélé på mittfältet. Fulham, som sällan backar hem, var lamslagna inför de många offensiva spelarna de behövde hålla koll på. Om Tottenham bröt bollen högt, vilket hände ofta under den första halvleken, hade hemmalaget inte en chans – det kryllade av motståndare i den egna boxen.

Fulham totalt överspelade

Blödigast blev man nästan av att se Mourinho-adepternas defensiva jobb. Både Bale och Alli (med flera) syntes rusa hemåt med jämna mellanrum för att hjälpa backlinjen när det behövdes. Det var befriande att se duons lätta kliv, ingen av dem höll igen på stegen. Först skapade Alli matchens första heta läge då han roffade åt sig bollen centralt. När han väl laddade för ett inlägg var straffområdet överbefolkat men Kanes efterföljande nick greppades enkelt av målvakten Alphonse Areola.

I stället blev det Bales tur att bryta bollen på egen planhalva, varpå den passades vidare till Alli uppåt i banan. Sedan involverades Son ute på vänsterkanten för att därefter spela tillbaka den till Alli som nu hade fullföljt löpningen och tvingade Abdul-Nasir Adarabioyo att vinkla in 1–0 i eget mål. Det var en mäktig omställning från början till slut och Fulham-spelarna räknade kanske varandra i tron att de spelade med en man färre. Gapet mellan hemmalagets försvar och mittfält framstod som oändligt.

Ett tungt, bortdömt mål...

Till den andra halvleken puttades Ademola Lookman återigen ut till vänster, med Ruben Loftus-Cheek hotandes centralt. Scott Parkers tappra – men dittills bleka– gäng höll på att få en välbehövlig skjuts in i matchen efter dubbla fasta situationer (mittbacken Joachim Andersens nick tippades bland annat över ribban av Hugo Lloris). Gudarna ska veta att Spurs backlinje stundtals saknar självförtroende helt och till slut straffades bortalaget på en omställning – trodde alla vi som satt och frös på träläktaren. Josh Majas avslut såg regelrätt ut att glida in bakom Lloris och Fulham-spelarna firade därefter. Det tog flera minuter innan budskapet sjönk in: Bortdömt av VAR. För hands på Mario Lemina i momentet dessförinnan. Det var otroligt hårt (en i många fall usel regel) för Fulham som bara tvingades svälja beslutet och borra ned huvudena igen.

Både Parker och Mourinho ändrade om i respektive lag, allt medan en kvittering tycktes komma närmare. Bale och Alli, som plötsligt inte gjorde lika stora avtryck, plockades av för Lucas och Moussa Sissoko (den sistnämnde ett tecken på att Spurs-tränaren började vädra tappade poäng). Men tiden rann i väg och kvar vid slutsignal stod ännu en gång ett Fulham utan tillräckligt med flyt. En sanslös lättnad för konkurrenterna Brighton och Newcastle som ligger precis ovanför nedflyttningsplatserna.

Att Tottenham lämpar över hela matchen i Fulhams händer efter paus borde ha fått Mourinho att gnissla tänder. Mittfältet syntes inte till och presspelet var knappast intakt. Det som skulle ha blivit en optimistisk text om hur det ser oförskämt ljust ut i Spurs offensiv fick sig en törn. På Craven Cottage kom klubben från norra London undan med blotta förskräckelsen – men Bale och Dele Allis insatser lovar i alla fall mer.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Laddar Matchöversikt
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN