Svartmåla inte folkbildningen

Kontrollen måste bli bättre

Studiecirkel i Borås. Deltagarna diskuterar demokratin och politiken.

I förra veckan berättade Folkbildningsrådet att studieförbunden ska betala tillbaka nästan 40 miljoner kronor. Pengarna är statsbidrag till studiecirklar och kulturaktiviteter som inte har fyllt kraven.

Distrikt och avdelningar i studieförbunden har bit för bit har gått igenom de senaste årens rapportering. Ett mödosamt arbete som alltså visar att folkbildningen har problem. Det förekommer misstag, slarv och till och med fusk.

Knappast en överraskning för den som följt nyhetsrapporteringen från bland annat Stockholm.

Plågsam självkritik

Folkbildningsrådet är formellt en förening, men dess viktigaste uppgift är att fördela statens stöd till folkbildningen, alltså studieförbund och folkhögskolor. Att tvingas erkänna felaktigheter innebär en självkritik som säkert är plågsam.

Ändå fick beskedet terrorforskaren Magnus Ranstorp att fatta pennan tillsammans med några bekanta. Han är orolig att statens pengar ska gå till extremister. I helgen slog han fast att fusket i folkbildningen är värre än någon trott. Ranstorp och de andra menar att systemet är korrupt, och att den oberoende folkbildningen måste sättas under yttre kontroll och extern granskning.

Anonyma källor

Ranstorp ger sig till och med på att sätta en siffra på hur mycket som är fel. 60 procent säger en anonym källa, 70 procent säger en annan.

Som exempel på anekdotisk bevisföring är det svåröverträffat. Det är märkligt att någon som använder titeln forskare vill använda den sortens siffror.

Studieförbunden, som alltså gått igenom verksamheten, menar att felet ligger på mellan en och åtta procent.

Det är illa nog, och absolut argument för bättre interna kontroller, ett närmare samarbete för att avslöja fusk och ett medvetet kvalitetsarbete.

Men är det argument för att låta folkbildningen genomgå ett stålbad? Är det argument för att begränsa studieförbundens och folkhögskolornas oberoende?

Svaret kan bara bli nej.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln