Dödsskjutningarna kan avgöra valet

Gynnar M och SD i kampen om väljarna

HELSINGBORG. Dödsskjutningarna kan avgöra valet nästa år.

Inte bara för att väljarna tycker det gått för långt.

Utan också för att partier som Moderaterna bestämt sig för att utnyttja frågan så långt det är möjligt.

Den 19-årige rapartisten Einár är tyvärr inte den förste som skjuts till döds mitt i ett bostadsområde i år.

Han kommer heller inte att vara den siste. Sverige toppar listan över dödligt skjutvapenvåld i Europa enligt en rapport från Brå, Brottsförebyggande rådet, i våras.

Sedan en tid tillbaka är lag och ordning den politiska fråga som flest väljare tycker är allra viktigast.

Mellan september och oktober ökade andelen som tycker att det är en av de tre viktigaste politiska frågorna med tio procentenheter enligt Aftonbladet/Demoskop. Från 28 till 38 procent.

Tvåa på väljarnas lista är klimat och miljö som 14 procent tycker är en av de tre viktigaste frågorna. Det är bara en tredjedel så många som de som anser att kriminaliteten är viktigast.

Polisens kriminaltekniker efter en skjutning i Jordbro.

Lag och ordning är alltså superviktigt för väljarna och har blivit allt viktigare under året. 17 procent satte dem på tre i topp i januari i år. Nu är det alltså mer än dubbelt så många.

Marginalerna i svenska riksdagsval är oftast små. En förskjutning på ett par, tre procent från höger till vänster, eller tvärtom, kan betyda regeringsskifte. Eller snarare, betyder oftast regeringsskifte.

Det här var ett långt resonemang för att leda i bevis att dödsskjutningarna kan avgöra valet. De skördar inte längre offer enbart i kriminella kretsar. De äger rum mitt i bostadsområden, bland lekande barn och kan drabba helt oskyldiga som bara råkar befinna sig i närheten av en uppgörelse mellan rivaliserande kriminella grupper.

Enligt väljarna är de två partier som har den bästa politiken på området lag och ordning. Moderaterna, 29 procent, och Sverigedemokraterna, 28 procent. Siffrorna är från början av oktober.

Trea på listan är Socialdemokraterna som 18 procent tycker har de bästa förslagen för att minska kriminaliteten.

På goda grunder kan man alltså förmoda att dödsskjutningarna gynnar högersidan i den svenska politiken.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Jag befinner mig just nu på Moderaternas stämma i Helsingborg där partiet beslutar om vilken politik de ska gå till val på. Lag och ordning toppar.

Dödsskjutningen av Einár är en fruktansvärd och grym händelse. Men oavsett det råkar den också passa in i Moderaternas valstrategi. Partiet blir om något än mer övertygat om att lag och ordning är en både viktig och valvinnande fråga.

”Det kan drabba vem som helst, var som helst”, sade M-ledaren Ulf Kristersson på morgonen efter mordet på Einár.

Innan hade partisekreterare Gunnar Strömmer sagt samma sak. Någon halvtimme senare upprepade Johan Forssell, M:s rättspolitiske talesperson, samma innehåll.

Det faller väl in i partiets strategi att locka 150 000 missnöjda S-väljare som tycker att det behövs mer ordning i landet.

 

Det gör också Ulf Kristerssons tal om ”inhemsk terrorism”. Han använder den beteckningen på gängkriminaliteten.

Men är det terrorism? Enligt Svenska Akademiens ordbok vill en terrorist sprida skräck och oro genom våld. Syftet är att utöva makt.

Men vill de som sköt Einár ha makt i traditionell betydelse? Som Ira, Ustasja, Röda brigaderna och andra på 1970-talet?

Jag skulle säga nej. De vill sätta skräck i sina konkurrent på Stockholms kriminella (knark)marknad. Skada konkurrenterna, för att tala som en marknadsförare.

Ulf Kristerssons ordval bidrar inte till att de som oroar sig för kriminaliteten känner lugn. Men det är inte heller meningen. Ett val står inför dörren.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.