Ta det goda med det onda – som von Trier sa

Den som tvekar över vaccinet kan lyssna på den danske regissören

Ghita Nørby och Ernst-Hugo Järegård i ”Riket”.

Detta nya färska, oskyldiga 2021. Vaccinet är på väg. En del är nervösa, andra tänker att vi måste ta det eventuellt onda med det goda.

Eller om det är tvärtom: Det goda med det onda? Som Lars von Trier alltid sa efter varje avsnitt av ”Riket”.

Alla hatade 2020. Jag också. Men två goda nyheter kom ändå på upploppet: Vaccinet. Och att Lars von Trier ska filma en tredje säsong av ”Riket”.

Det kommer visserligen dröja till 2022 innan den sänds, men nyheten fick mig att rysa på ett oförklarligt sätt. För att säsong två var så fascinerande obegriplig? För att jag kanske inte ens vill se vad von Trier har i kikaren efter ”The house that Jack built”, som fick publiken i Cannes att fly salongen.

För den som inte minns ”Riket” (jag gissar att det är de flesta), var den en sorts sjukhussatir med inslag av övernaturlighet och spökhistoria. Den svenske översittarläkaren Stig Helmer, spelad av Ernst-Hugo Järegård, stod på sjukhusets tak och skrek ”Danskjävlar”, en liten flicka dök upp som vålnad, själva sjukhuset, Rigshospitalet, ”Riget”, stod på osäker grund både historiskt och psykologiskt. Rationalitet stod mot, eller kanske med, det irrationella – voodoo, kulter och spökambulanser.

”Riket” sändes i två korta säsonger, 1994 och 1997, och den planerade tredje säsongen ställdes in då Järegård gick bort 1998.

I en lång intervju om det egna skapandet på Louisiana Channel, konstmuseets videokanal, utlovar Lars von Trier inför denna kraftigt försenade säsong tre alla sorters dålig smak och splatter. Det låter både spännande och hemskt.

När vi står inför en möjlig vaccinspruta väger de flesta av oss för- och nackdelar, och kommer fram till att det är värt den lilla risken att av solidariska skäl gemensamt klämma bort ett virus som härjat och förstört, för en del mest ett år som gick åt pipan, för många mer än så.

Vi kan ta det onda med det goda helt enkelt.

Tvärtom är lite svårare och kräver större optimism. En förmåga att rafsa fram något fint, hur kasst allt än ser ut. Eller, om du är ”vaccinkritisk”. Då kan du fundera på om det inte kan vara värt. Du ser vaccin som mänsklighetens undergång, fött ur ondskans läkemedelsaxelmakter. Det går ju utmärkt att ändå ta en spruta. Ta det goda, med det onda.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.