Åkessons plan för att få riktig makt

Uttryckte sig vagt på presskonferensen – det här menade han

​Sverigedemokraterna vill bilda regering med M och KD. I värsta fall kan de nöja sig med ett avgörande inflytande över politiken.

Jimmie Åkesson storsatsar på att göra SD till en verklig maktfaktor efter valet nästa år.

Jimmie Åkesson har inte svårt att uttrycka sig klart och tydligt. När han inte gör det har han alltså bestämt sig för att framstå som vag och otydlig.

Och det var precis det han gjorde när han presenterade Sverigedemokraternas planer för tiden efter nästa val. Det hålls i september nästa år.

Men presskonferensen var ganska lång så Åkesson hann lämna fler besked än han nog tänkt sig. Han hann berätta åtskilligt, även om svaren på raka frågor var ovanligt dimmiga.

Sverigedemokraterna siktar på att sitta i regeringen efter valet. Eller åtminstone vara ett samarbetsparti enligt ungefär samma modell som i dag då regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet samarbetar med Centern och Liberalerna.

Med vilka vill Åkesson regera? I åratal har han oblygt pekat ut Moderaterna och Kristdemokraterna som regeringspartners. Nu talar han om ”konservativa partier”, vilka i Sverige förutom SD är just M och KD.

Däremot är Liberalerna, som nyligen sade att de vill ha en borgerlig regering, inte konservativt. Med dem kunde Åkesson tänka sig samarbete i enskilda frågor.

Ska SD sitta med i en konservativ regering? Det är inte nödvändigt enligt Åkesson. Han kan tänka sig att SD ingår i regeringsunderlaget, precis som Centern och Liberalerna gör till dagens regering.

Säljer Åkesson SD billigt till M och KD? Det tycker jag inte att man kan säga. Han vet att utan SD:s röster blir Ulf Kristersson (M) inte statsminister.

Just statsrådsposter, att sitta med i regeringen, kan han dock tänka sig att välja bort. Kanske för att både M och KD uttryckt sig lite tveksamt på den punkten.

Åkesson vore korkad om han inte vill vara med och skriva ihop budgeten med M och KD.

Hur ska SD då skaffa sig inflytande? Åkesson vill att de partier som samarbetar om regeringsmakten ska ha inflytande i förhållande till sin storlek. Det betyder ett stort inflytande för SD, som just nu är obetydligt mindre än Moderaterna i väljarbarometrarna.

Till grund för samarbetet ska ligga ett avtal som SD-ledaren vill ska vara mer omfattande än det nuvarande Januariavtalet mellan regeringen, C och L. Det innehåller förutom ett totalt samarbete om statsbudgeten ytterligare 73 frågor.

Åkesson tror att avtalet blir mer omfattande om SD inte sitter med i regeringen. Sitter alla samarbetspartier med kan mycket skötas i det löpande arbetet. Det är svårare om ett parti är utanför.

Vilka frågor är viktigast för Åkesson? SD vill ha mest genomslag för sin politik när det gäller migration, integration, lag och ordning och vissa välfärdsfrågor.

Vill Åkesson vara med och skriva ihop budgeten? Ja, se ovan. Dessutom vore han korkad om han inte vill det. ”Följ pengarna” som det heter när man letar efter makten.

Det vore lika dumt av Kristersson, som statsminister, att avstå från chansen att få igenom sin budget genom riksdagen utan att få den skjuten i sank.

Kan man lita på att Åkesson talar sanning när han säger att han inte vill ställa till oreda? Ja, det tror jag. Under flera år har Åkesson jobbat hårt för att putsa fasaden på Sverigedemokraterna.

Men efter elva år som riksdagsparti är SD fortfarande ett oppositionsparti överallt utom i en handfull sydsvenska kommuner.

I längden är det inte bara tråkigt för ett parti att sakna inflytande. Det är också emot själva idén med partier som ju vill förändra verkligheten.

Att redan nu, 17 månader före valet, säga att målet är att ingå i regeringsunderlaget, är ett uttryck för den ambitionen. Alla ska vänja sig vid tanken.

Ett målmedvetet och omfattande internt arbete understryker tyngden i partiets strävan att bli en helt annan maktfaktor än i dag.

Kommer Åkesson att lyckas? Det kan man aldrig veta såklart, valet har ju inte varit än. Men utsikterna ser ljusa ut. Kristersson blir som sagt inte statsminister utan Åkessons stöd, inte under några förhållanden som det ser ut just nu.

Tillsammans stöds M, KD och SD av drygt 47 procent av väljarna enligt senaste Aftonbladet/Demoskop. Där ingår också ett par procent som säger att de skulle rösta på ”öviga partier” utan chans att komma in i riksdagen. Att få hälften av platserna i riksdagen ligger alltså inom räckhåll för en sådan konstellation. Åkesson säger att han föredrar en majoritetsregering.

Jimmie Åkesson ville uttrycka sig vagt. Det gör alla som inte vill bli ertappade med att förlora.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.