Nio frågor och svar om las-bråket

Röran är närmast total och frågetecknen är många. Bråket om las har hotat såväl regeringens existens som relationerna mellan Socialdemokraterna och LO.

Men vad handlar det egentligen om?

I nio frågor och svar reder Lena Mellin ut begreppen.

​Den är 50 år gammal och behöver moderniseras, lagen om anställningsskydd, även kallad las.

Så långt är alla överens. Enigheten sträcker sig också till att den behöver bli mer flexibel, det vill säga det ska bli lättare för arbetsgivare att göra sig av med folk.

Men den ska också erbjuda löntagarna mer trygghet, exempelvis genom vidareutbildning.

Sedan är enigheten slut.

Hur det här ska ske har orsakat strider, misstro och kriser under åtskilliga år.

 

1. Vad har hänt nu?

Stefan Löfven, regeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna har valt sida.

De vill inte att den utredning som gjorts om las, även kallad Toijerutredningen efter utredaren, ska ligga till grund för att ändra lagen. Utan i stället den uppgörelse som 900 000 privattjänstemän i PTK och arbetsgivarna i Svenskt näringsliv nyligen gjorde.

2. Varför är Jonas Sjöstedt arg?

Han vill inte ha någon förändring av las. Han har hotat med att fälla regeringen om las-utredningen inte kastas i papperskorgen. Under åtminstone 24 timmar stod Sverige på randen till en regeringskris.

Sedan fegade Sjöstedt ur men försöker att inte låtsas om det – och i övermorgon lämnar han uppdraget som ordförande i Vänsterpartiet.

För närvarande är han nöjd över att utredningen inte blir tongivande i det fortsatta lagstiftningsarbetet.

Men han hävdar ändå att han inte kan godta regeringens vägval eftersom det bygger på ett avtal som LO inte skrivit under.

3. Vad tycker LO om det här?

De skrev inte under det avtal som PTK och Svenskt näringsliv gjorde. Helheten var dålig, ansåg de.

Las-frågan har orsakat att den redan svala relationen mellan Socialdemokraterna och LO, som bildade partiet på 1800-talet, blivit rejält frostiga.

Men nu tycks organisationen, där 14 fackförbund med 1,4 miljoner medlemmar ingår, ha krupit till korset.

LO:s ordförande Susanna Gideonsson sitter i S högsta ledning.​ ​Hon var superarg på Facebook för två dagar sedan men taggade ner ett par timmar senare.

Nu heter det i ett pressmeddelande att LO ”självklart ska påverka detta arbete”, alltså det fortsatta ​jobbet​ med att utforma den nya lagen.

För LO är det särskilt viktigt att komma åt problemet med att stapla så kallade visstidsanställningar på varandra.

4. Är regeringskrisen avvärjd nu?

Ja, och det har den varit länge. Sjöstedt ville inte gå till historien som den som tog initiativ till att rösta bort en S-ledd regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna. Och Moderaterna och Kristdemokraterna.

5. Hur sargade är relationerna mellan S och LO?

Ganska rejält. Men de brukar repa sig efter ett tag. Det kommer att ske även denna gång.

6. Vad händer från och med nu?

Regeringen fortsätter att jobba fram ett förslag till ny las-lag på basis av avtalet mellan PTK och arbetsgivarna.

Remissvaren på las-utredningen ska också gås igenom för att ta del av värdefulla synpunkter från arbetsmarknads-Sverige.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) poängterar att den nya lagen ska fungera för hela arbetsmarknaden. Det är en gest åt LO: Någon exakt tidtabell finns inte.

7. Accepterar Centern och Liberalerna det här?

Ja. Annie Lööf var inne på det här spåret redan för någon vecka sedan. Lösningen har stöd i Januariavtalet, kontraktet mellan regeringen, C och L.

8. Så allt är frid och fröjd nu?

Det kan man inte vara säker på. Nya oroshärdar kan blossa upp.

9. Är det något mer jag behöver veta?

Las är delvis en så kallad dispositiv lag. Det betyder att fack och arbetsgivare kan förhandla bort delar av den och ersätta den med ett eget avtal.
 


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.