Fler skitjobb i Lööfs Sverige

Skadar både hälsan och demokratin

Annie Lööf kallar Las-utredningen en ”modernisering” av arbetsrätten. Men konsekvensen är att det blir lättare att sparka folk och att människor kommer att tappa tron på samhället i stort.

Centerpartiet kräver att anställningsskyddet ska luckras upp. Det ska vara lättare att sparka folk helt enkelt. Annie Lööf kallar det en ”moderniseringen” av arbetsrätten. Men det finns nog ingen som tror att denna modernisering skulle ge en tryggare och mer demokratisk arbetsplats. Trots det verkar regeringen vara redo att ge Lööf det hon vill ha. Det är också anledningen till att det annars väna Vänsterpartiet hotat med regeringskris ett par gånger i månanden.

Men just det här politiska bråket handlar om mer än bara anställningstrygghet.

Vill vi ha ett samhälle fullt av konflikträdsla där inte vågar stå upp mot chefen? Vill vi ha så meningslösa arbetsuppgifter att vi tappar tron på samhället i stort? I så fall är Lööfs Las-förslag strålande. Men det kommer också leda till att vi blir både deppigare och sjukare.

Hur har du det på jobbet? Så heter Arena Idés nysläppta rapport där 2 000 personer fått svara på frågor om sitt arbete. Slutsatsen är att de som har lite eller ingen makt på jobbet även känner sig maktlösa i samhället.

Lösningen kan verka självklar: ge människor större inflytande över sitt arbetsliv, sin arbetstid och låt fler komma till tals. Alltså raka motsatsen till vad regeringen och Centerpartiet sysslar med nu.

I rapporten finns exempel på hur arbetsmiljön direkt påverkar din syn på livet. Bland de som behöver upprepa samma moment flera gånger per dag är det bara en tredjedel som anser att folkets vilja styr Sverige. Bland de som har för enkla arbetsuppgifter är det så få som 13 procent som känner att de blir lyssnade på av makthavare.

I en del fall svarar personer att jobbet gör livskvaliteten direkt sämre. Detta gäller främst de som behöver utföra uppgifter som någon annan bestämt, men som egentligen inte behövs. Så är du uttråkad på jobbet, har svårt att få chefen att lyssna och har för enkla arbetsuppgifter? Då finns en risk att du inte har så stor tilltro till demokratin. Och människor som känner att de inte kan påverka sitt liv mår också mycket sämre.

Här är forskningen är tydlig: de som har en dålig arbetsmiljö lider oftare av sämre hälsa. Det gäller även för de som inte känner delaktighet i samhället, och för människor som upplever otrygghet. Gemensamt för de här grupperna är att de sällan har det särskilt gott ställt, varken socialt eller ekonomiskt.

Många kan bli provocerade av begreppet ”skitjobb”, särskilt från högerhåll. Vi blir matade med sanningar om att ”alla jobb behövs”. Som om kritik av ett arbete eller dess villkor är samma sak som att kritisera personen som utför det. Men oavsett vad vi använder för ord så finns det helt klart jobb som får människor att må skit. Går Las-förslaget igenom kommer de här människorna bli många fler.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.