Mejla

Nina Campioni

Skäms ni inte som sprider hat om Greta?

Ni gör er dumma på en ung tjejs bekostnad

Publicerad:
Uppdaterad:
Nina skriver om hatet mot Greta Thunberg.
Foto: TT
Nina skriver om hatet mot Greta Thunberg.

Till alla vuxna Greta-hatare:

Ni är rövhattar.

16 år. Hur gammal är du då i en vuxens ögon? 

Enligt lag är du tillräckligt gammal för att starta eget företag. Du är tillräckligt gammal för att övningsköra bil. Du är straffmyndig. Du är gammal nog för att rösta i kyrkovalet. När du är 16 år gammal är du tillräckligt gammal för att ha sex. Du är dessutom tillräckligt gammal för att vuxenvärlden ska tycka att du minsann ska ta ditt ansvar om du skulle råka bli gravid. En del av vuxenvärlden tycker dessutom att du är så pass vuxen att du anses som “lovligt byte” på Tinder.

Men, kära 16-åring, vet din plats när det handlar om politik och pengar. För kom inte här och tro att du kan något. Du är ju bara ett barn. Inte vet du hur världen fungerar.
 

Så, hur ska ni ha det vuxenvärlden? Varför är Greta Thunberg “bara ett barn som inte vet vad hon pratar om” när hon hotar just din syn på världen? Men en fullvuxen kvinna som “kan ta det” när det gäller att hota och hata henne? För inte kan det väl vara så att en mäktig medieman som Andrew Bolt (vit äldre man) på Herald Sun menar att kalla ett barn för “djupt störd”. Det är förvirrande. Och i brittiska the Sun skriver programledaren Jeremy Clarkson (vit äldre man): “Var en snäll flicka och håll käften. Och nej, du får inte vara ute efter tio. Och nej, du får inte ha en så pass kort kjol på dig”.

 
Om vi bortser från en vuxen mans gubbiga svammel så låter det som att han riktar sig mot ett barn. Men. Pratar man med ett barn på det här sättet?

Ålder verkar ju inte spela någon roll för de här människorna. För hur kan, nästan enbart vita äldre män, förmå sig att kalla en ung tjej “psykiskt störd” och “ful”. Per Sigvardsson, dåvarande vd på XXL, beskrev Greta med orden ”så nära downs man kan komma”. Senast i raden gick Putin till attack mot Greta och kallade henne ”manipulerad tonåring”. Hur vågar ni? Att ni inte skäms?

För om vi delar upp det hela. Det ni gör är alltså att:

  • hota, hata, mobba och göra er dumma på en ung tjejs bekostnad.

  • anledningen till att ni hotar, hatar och mobbar är för att hon vill göra världen bättre för alla.

Hennes dröm om en friskare värld borde vara välkomnad. Och egentligen helt omöjlig att argumentera mot. Ändå är det exakt vad dessa personer gör. På ett sätt som sällan skådats. De försöker slå, slå och slå. På någon som de själva anser vara ett barn.

Så grattis du Greta-hatare, du har just vunnit priset som århundradets rövhatt.

Skärp dig.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Av: Nina Campioni

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.