”Greta” bör bli Sveriges Oscarsbidrag

Jan-Olov Andersson: Filmen kan mycket väl kan bli dubbelt nominerad

Roy Anderssons Venedig-vinnare ”Om det oändliga”. Amanda Kernells skilsmässodrama ”Charter”. Eller dokumentärfilmen om Greta Thunberg.
Någon av dessa tre filmer blir Sveriges Oscarsbidrag.

Det naturliga valet är att världens mest kända klimataktivist får representera svensk film i april nästa år.

Hela filmvärlden har ju vänts upp och ned av coronapandemin. Stängda biografer. Och de flesta filmfestivaler i år har ställts in, utom Venedig som faktiskt ägde rum och på ett oväntat lyckat sätt.

Oscarsgalan är uppskjuten från 28 februari till 25 april. Den äger som vanligt rum i Dolby Theatre i Hollywood och sänds direkt i tv till 225 länder. Om det blir med eller utan kända gäster i salongen är högst oklart.

Då biograferna har varit stängda i större delen av världen i år från mars till rätt nyligen och i vissa fall (främst USA:s storstäder New York och Los Angeles) fortfarande är det, har reglerna för vilka filmer som får tävla om Oscarsstatyetterna ändrats. För bästa internationella film gäller att de måste haft premiär i respektive länder mellan 1 oktober 2019 och sista december i år.

 

Den svenska Oscarskommittén har alltså även tittat på kommande svenska premiärer, bland annat filmer av Henrik Schyffert, Tomas Alfredson, Colin Nutley och Peter Dalle, innan de gjorde sina val.

Roy Andersson.

Roy Anderssons film vann regipriset, andra pris, vid fjolårets Venedigfestival. Tror den faller bort i slutgallringen då det inte är regissörens allra starkaste film och då han inte är fullt lika omsusad i USA som i Europa.

Ungefär samma sak gäller för Amanda Kernell. Även om ”Charter” hade världspremiär på Sundance-festivalen och fick ett bra mottagande, var hennes debut ”Sameblod” snäppet vassare och mer originell som historia.

 

Återstår ”Greta”, som under titeln ”I am Greta” fick ett mycket positivt mottagande vid världspremiären på årets Venedigfestival i september.
Jag tror, och tycker, att det är den filmen den svenska kommittén ska välja den 3 november.

Nathan Grossmans dokumentär är en film där vi får veta allt vi vill och mer därtill om året när Greta Thunbergs kamp för miljön blev ett världsfenomen. Den både roar och berör, för den skildrar också hur detta har påverkat en på en gång både vanlig och ovanlig 17-årings liv.
I USA kommer ”I am Greta”, efter att först ha visats på bio några veckor, att lanseras stenhårt av stora streamingtjänsten Hulu. Den ägs av Disney, så räkna med att det finns ekonomiska resurser så det räcker och blir över till Oscarskampanjer.

Räkna därför med att filmen mycket väl kan bli dubbelt nominerad, både som bästa internationella film och bästa dokumentärfilm.