Slipp böter – håll koll på vinterns billagar

Av: Kristofer Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Krister Hansson
Håll koll på vinterns trafikregler. Gör rent registreringsskylten och slipp polisen.

Bilar

När vintern gör entré förändras också villkoren i trafiken.
Både när det gäller väglag och lagrum.
Så håll koll på trafikregler och undvik böter eller indraget körkort.

Skrapa rutan och rengör nummerskylten. Vintertid gäller andra lagar i trafiken – och det kan bli dyrbart att inte följa regelverket. Här är nio punkter att tänka på i vinter för att undgå böter eller indraget körkort.

Dryga böter

1. Tomgångskörning:

Maximalt en minut gäller ofta i större städer – men olika kommuner har olika regler. Tänk på det om du låter bilen gå på tomgång under tiden du till exempel borstar bort snö, skrapar rutor eller sätter barn på plats i bilbarnstolen.

2. Bristfälligt skrapade rutor:

Inte bara farligt utan också olagligt. Kan i värsta fall rubriceras som vårdlöshet i trafik vilket kan leda till dagsböter och indraget körkort.

Se också upp med rutor som immar igen. Kan också innebära böter. Polisen är observant på det här.

Ser du skylten?

3. Vinterdäck & mönsterdjup:

Mellan 1 december–31 mars ska bilen ha vinterdäck vid vinterväglag. Dubbdäck får användas 1 oktober–15 april. Men vinterdäck innebär inte automatiskt att du kör trafiksäkert och lagligt. På vinterdäck ska mönsterdjupet vara minst tre millimeter.

4. Igensnöad eller smutsig registreringsskylt:

Registreringsskyltar måste gå att avläsa enligt trafikförordningen. Under vintern blir skyltarna ofta smutsiga och igensatta av snö. Slarva inte med att rengöra skyltarna – det kan kosta 1 500 kronor i böter.

5. Billjusen ska synas:

Även bilens fram- och bakljus ska hållas rena. Annars kan det också bli böter.

Har du tagit bort snön från tak, rutor och registreringsskylt?
Foto: Caluvafoto
Har du tagit bort snön från tak, rutor och registreringsskylt?

Dubba dubbelt

6. Snö på biltak eller motorhuv:

Det finns polisdistrikt i landet där snö och is, med hänvisning till trafikförordningen anses som ”bristfälligt förankrad last”. Så rensa tak och motorhuv från snö och is som kan lossna och förstöra sikten för förare eller bakomvarande. Polisen på plats står för bedömningen men bötesbeloppet är 1 500 kronor.

7. Dubbdäck på släp och husvagn:

Vinterväglag, om personbil eller lätt lastbil använder dubbdäck, måste också eventuellt släp eller husvagn vara utrustad med dubbdäck. Så glöm inte kontrollera däckstatus på vagnen. Kan annars kosta 1 400 kronor i böter.

Igensnöat

8. Felparkering vintertid:

På många platser råder speciella parkeringsregler under vinterhalvåret. Ofta för att vägar ska kunna plogas. Missa inte vilka regler som gäller, det kan bli dyrt med P-böter.

9. Översnöade skyltar

Hastighetsgränsen gäller även om skylten som talar om nivån är översnöad. I ett antal rättsfall med hastighetsöverträdelser på grund av igensnöad skylt har domstolar gjort olika bedömningar. Vilket har berott på om överträdelsen ansetts som uppsåtlig eller inte.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL