Hulken i smoking

Publicerad:
Uppdaterad:

Bilar

Ingen behöver någonsin tvivla på att detta är en amerikansk bil. Mått, prestanda och drivmedelsförbrukning är helt enkelt gigantiska. Men så är Cadillac Sixteen byggd endast för att imponera och det även med amerikanska mått mätt.

Denna koncept-limousin har sina ideologiska rötter i 1930-talets lyxbilar och det fattas bara tre decimeter från sex meters längd.

Sixteen är drygt två meter bred och inom den jättelika hjulbasen ryms faktiskt en normal europeisk småbil på drygt 3,5 meters längd.

Allt hos Cadillac Sixteen är jättelikt; under motorhuven, som är längre än en Smart, slumrar en V16-motor på 1 000 hästkrafter jämnt.

Om man väcker den till liv möts man först av ett sött och lågmält gurglande ur de kromade avgaspiporna baktill. Först när man trampar på gaspedalen vrålar besten till med en ton som inga ord kan beskriva.

Motorn är byggd i aluminium likt resten av bilen och utvecklar kraft nog att dra en finlandsfärja. Det ger skrämmande prestanda eftersom denna monstruösa bil bara väger drygt två ton.

Interiören är det ovanligt strikt, sett med amerikanska ögon.

Men bekväm. Åtminstone för fyra vuxna.

Drömbilen

Thomas Berggren (bil@aftonbladet.se)

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL