Lista: Årets fem märkligaste fel

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6 | Foto: Foto: Audi
Audi tvingades återkalla Q3 för vad ägarna trodde var en smart fines.

Motor

Dieselskandalen har varit bilskandalen alla pratat om.

Men i skuggan av den har det även återkallats på annat håll. Aftonbladet Bil har listat det fem mest udda skälen...

I fjol slogs det rekord i antalet återkallade bilar. Bara i USA tvingades biltillverkarna ta in och fixa 60,5 miljoner bristfälliga bilar. 2015 är det inte alls samma mängd – däremot sticker ett några av de skälen som tvingat bilmärkena att agera.

Nedan listar vi fem

✓ Tesla Model S – ryck i säkerhetsbältet

Den hyllade lyxelbilen har haft ett makalöst år. Dels så sprängde den betygsvallen när Consumer Reports testade bilen, men samtidigt hamnade den på listan över ”icke rekommenderande” eftersom modellen plågades av många fel.

Och ett av dessa var sätesbältet. Hela anordningen hade släppt i ett fordon – men trots att Tesla inte kunde replikera felet i andra bilar, agerade man resolut och återkallade alla bilar. Detta endast för att testdra i ”fegsnöret”…

✓ Audi Q3 – ville hålla sig torr

I USA är regler regler – och alla brott mot dessa straffas obönhörligen.

Just detta fick Audi erfara för något som ägarna säkerligen trodde var en bra feature – inte en säkerhetsbrist.

Det tyska märket tvingades nämligen återkalla 3 646 exemplar av sin crossover Q3. Detta för att en taklucka fortsatte stängas i de fall föraren bröt tändningen före takluckan var helt stängd. Trots att ägarna säkerligen tyckte det var flott – så slog myndigheten NHTSA fast att en person kunde skadas i luckan.

✓ Cadillac ATS – för lättanvänd tacklucka

Det är kanske ingen modell som är känd här i Sverige, men på grund av återkallelsegrunden tar vi även med Cadillacen på vår lista. Modellen ATS tvingades in dubbelt om för ett stort problem: takluckan var för enkel att manövrera. Cadillac hade inte gjort insänkningen till takkontrollerna tillräckligt djup. Enligt säkerhetsreglementets tolkning kunde en person oavsiktligt komma åt knapparna (med vad förutom händerna måste frågas?) – detta i sin tur skulle kunna innebära att en person klämdes i luckan.

Cadillac tvingades som sagt återkalla bilen två gånger i år – och ett tag var ATS faktiskt belagd med försäljningsstopp.

✓ Rolls Royce Ghost – en bil

Har man köpt en Rolls, så ska man behandlas som en kung – det gäller även när det kommer till återkallningar. Tidigare i år så tvingades (å så pinsamt) brittiska överklasslyxmärket Rolls Royce att kalla in en bristfällig bil.

Felet var att tillverkaren ville se om en bilbyggare satt in fel krockkudde vid framsätet. Ingen rapport har kommit om att så var fallet – men ägaren lär onekligen känna att han får den service man kan förvänta sig när man köper en Rolls Royce.

✓ Volvo XC90 – kabel i kläm

Nya suven XC90 har varit en otrolig succé för Volvo, men i slutet av maj visade ”världsmästaren i säkerhet” att även de hade brister.

Det kanske hade gått lite för snabbt i bilbyggandet och samtliga levererade bilar (199 stycken) var tvungna att tas in för översyn. Problemet: en kabel under framstolarna kunde komma i kläm när man justerade sätet – något som kunde göra att sidokrockkuddarna inte fungerade.

– Kontrollen går på ett par minuter. Behövs det åtgärd så kan det ta upp till två timmar. Vi hoppas att det inte ska orsaka allt för stora besvär för våra kunder, sa Stefan Elfström, presstalesperson på Volvo, när felet uppdagades.

■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM MIN BIL