Fler berusade omkommer efter att kontrollerna minskat

Uppdaterad 2018-07-09 | Publicerad 2017-06-22

Andelen omkomna med alkohol i blodet ökar.

De senaste sex åren har antalet nykterhetskontroller i trafiken mer än halverats.

Samtidigt ökar andelen omkomna med alkohol i blodet, visar tidningen Motors granskning.

– Polisen måste synas mer ute på vägarna, säger Carl Zeidlitz på Motormännen.

Sannolikheten att vinkas in för nykterhetskontroll när du är ute och kör har minskat kraftigt de senaste åren. 2010 utförde polisen knappt 2,7 miljoner nykterhetskontroller. Förra året var siffran nere på en dryg miljon.

24 procent berusade

Samtidigt utgör rattonyktra en allt större andel av dem som omkommer i trafiken, visar tidningen Motors granskning. 2010 var andelen 14 procent – i fjol hela 24 procent.

– Det är ett klart samband, utvecklingen går åt fel håll både när det gäller kontroller och antalet döda i trafiken. Polisen måste synas mer ute på vägarna och i betydligt högre utsträckning kontrollera rattonykterhet, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

Bland de MC-förare som omkom förra året var 27 procent alkoholpåverkade. Motsvarande siffra för mopedister var 43 procent. Värst är siffrorna för dem som kör fyrhjuling – en klar majoritet, 75 procent, av dem som omkom var berusade.

”Antalet prov inte viktigt”

Polisens förklaring till det minskade antalet nykterhetskontroller är bland annat myndighetens stora omorganisation, och att arbetet med flyktingmottagande och terrorhot tagit stora resurser.

– Forskningen har dessutom kommit fram till att det inte är antalet prov som är det viktiga. För allmänpreventionen är den subjektiva upptäcktsrisken viktigast. För att öka den ska polisen ha nykterhetskontroller på många olika platser vid många olika tidpunkter. Man ska alltså inte alltid i förväg veta var vi står. Det viktiga är att vi syns, säger Maria Lönegård, ansvarig för polisens trafiksäkerhetsarbete på strategisk nivå, till Motor.

Carl Zeidlitz köper inte den förklaringen.

– Det känns som bortförklaringar. Jag tror att nykterhetskontroller i trafiken fått stryka på foten. Man prioriterar andra saker. Men den här studien visar att upp till 30 procent av trafikoffren omkommer i alkoholrelaterade olyckor. Det är drygt 80 personer per år. Det tycker jag att man borde prioritera, säger han.

Vill ha automatiska alkobommar

Han efterlyser utöver fler kontroller bland annat automatiska alkobommar på särskilda platser.

– Man har testat det vid färjeterminaler och det har fungerat jättebra. Man kan också tänka sig mobila sådana, till exempel vid festivaler eller på stormarknadsparkeringar nu kring midsommar, säger Carl Zeidlitz.