Publicerad:
Uppdaterad:

Frankrike förbjuder bensin och diesel 2040

Av: Stefan Hesserud Persson

Publicerad:
Uppdaterad:
Frankrikes miljöminister vill förbjuda bensin och diesel.
Foto: AP Scanpix / Thinkstock
Frankrikes miljöminister vill förbjuda bensin och diesel.

Franska biltillverkare ska sluta sälja bensin- och dieselbilar senast år 2040.
Det beskedet gav idag landets nye miljöminister.

Nicolas Hulot, landets nye miljöminister, presenterade den radikala planen under en presskonferens på morgonen. Senast 2040 ska bensin- och dieselbilar sluta säljas i landet.

Ekonomiska incitament

Han sa bland annat att franska biltillverkare redan idag har projekt som kan bidra till att uppfylla löftet. Dessutom ska fransmän erbjudas ekonomiska incitament för att byta ut sina äldre bilar, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Hulot refererade också till en ”europeisk tillverkare” som redan tagit klivet mot elektrifierade fordon, och syftade då på Volvo Cars. Igår meddelade ju företaget att samtliga nya bilar från och med 2019 ska vara utrustade med elmotorer.

Vid presskonferensen var det fortfarande oklart hur förbudet ska genomföras, samt om även hybridbilar ingår i den ambitiösa planen.

”Tydlig signal”

David Bailey, professor och expert på fordonsindustrin vid Aston University, tror ändå att det kan lyckas.

– Tidsskalan är tillräckligt långsiktig för att tas på allvar. Om det genomförs skulle det sända en väldigt tydlig signal till tillverkare och konsumenter om resandets riktning, och skulle kunna accelerera övergången till elbilar, säger han till The Guardian.

Inte första landet

Frankrike blir långtifrån det första land som siktar på att överge rena förbränningsmotorer. Tyskland och Indien har som mål att rena förbränningsmotorer i bilar ska vara borta 2030. Norge och Nederländerna siktar på 2025, skriver The Telegraph.

Frankrikes besked kommer samtidigt som forskningsorganisationen Bloomberg New Energy Finance skriver upp tillväxten för elbilar. Enligt deras prognos kommer elbilar att utgöra 54 procent av nybilsförsäljningen år 2040. Det ska jämföras med prognosen från i fjol på 35 procent.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad:

MER OM MIN BIL