Annons

Vad har hänt med vårt koncentrationsspann?

En studie gjord av Microsoft visade att digitaliseringen har förkortat vårt koncentrationsspann – men också förbättrat vår förmåga att multitaska.

Digitaliseringen har bidragit till att förkorta vårt koncentrationsspann, visar forskning.
Men är det enbart dåligt?
Och vad gäller för våra barn, som aldrig har upplevt en tillvaro utan skärmar?

I takt med att vår tillvaro har blivit allt mer digital har också vår tillgång till information ökat explosionsartat. Denna ständiga uppkoppling, detta ständiga informationsflöde kommer med både för- och nackdelar. Vad har det exempelvis inneburit för vår koncentrationsförmåga?

Från tolv till åtta sekunder

2015 släppte Microsoft en rapport där det hävdades att digitaliseringen har försämrat våra hjärnors uppmärksamhetsspann: från tolv sekunder år 2000 till åtta sekunder när studien gjordes.
Samtidigt lyfte rapporten en positiv effekt av den digitala eran, nämligen att den drastiskt har förbättrat får förmåga att multitaska.

Studien blev mycket uppmärksammad men fick också viss kritik för att brista i vetenskaplighet. Det finns dock mycket forskning som tyder på att vi enklare tar in ny kunskap om vi får den i mindre portioner.

Appar naturligt lärande för barn

Bland annat visar en amerikansk studie att inlärningsförmågan ökar med 17 procent vid mikrolärande, jämfört med den mer traditionella undervisningen som brukar ske i skolorna.

Och även om tekniken och skärmar stundtals överöser oss med information behöver de inte alls vara negativa för lärande – tvärtom.
Våra barn har alltid levt i en digital värld. Appar är något de är vana vid och en naturlig väg till att lära sig nya saker. Det digitala formatet kan i sig vara en genväg till att göra undervisningen roligare.

Mattehjälp utvecklad av experter

En av de populäraste utbildnings-apparna i Sverige är Albert, en matte-app som hittills har hjälpt fler än 150 000 barn – från förskola till nionde klass – över hela landet.

Albert är utformad tillsammans med erfarna lärare, pedagoger och forskare som har stenkoll på kursplaner och de senaste rönen kring barns lärande och utveckling. Med övningar och exempel som är kopplade till barns verklighet och därmed blir lättare att ta till sig.

Appar är en naturlig väg för barn att lära sig nya saker.

Gratis under coronakrisen

Med hjälp av artificiell intelligens kan Albert forma undervisningen efter varje elevs individuella behov. Som en pedagogisk lärare, i digital form, med all tid i världen för att hjälpa just ditt barn.

På grund av det rådande världsläget erbjuder Albert dessutom digital läxhjälp för barn och unga helt kostnadsfritt, tills situationen har återhämtat sig.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln