Ny teknik gör hemmet energisnålt

De skapar ett smart boende – utan att tumma på traditionerna

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Klassisk pärlspont, kakelugn och gedigna trägolv – men samtidigt fulladdat med ny teknik och smarta lösningar. För paret Ebba Lindmark och Adam Eneqvist i Örebro är kombinationen en självklarhet.
– Med Tibbers timprisavtal och app blir vårt hem smart och årsförbrukningen har sänkts med 26 procent, säger Adam Eneqvist.

Stadsdelen Rynninge i Örebro har redan hunnit fira ett sekel. Här dominerar vackra små hus klädda mestadels i trä eller puts. Rynninge känns som ett skolboksexempel på god arkitektur och miljö, där människor möts och trivs.

Hit flyttade paret, byggnadsingenjören Ebba Lindmark, 27, och Adam Eneqvist, 25, examen i industriell ekonomi, i januari 2023.

– Vi bodde i en liten lägenhet men längtade efter huslivet. Ett av kraven när vi letade var att det inte skulle vara för nytt, eftersom vi ur ett miljöperspektiv inte ville slita ut något som fortfarande har ett värde, säger Ebba Lindmark medan de afrikanska Basenji-hundarna Elsa och Astrid nyfiket far fram och tillbaka.

Sänkte förbrukningen med 26 procent

Förra ägarna hade en årsförbrukning på 17 700 kWh, medan villan idag hamnar runt 13 000 kWh. Detta trots att yttertaket sedan några veckor ligger nästan öppet.

– Jag tror det beror på att vi har haft koll på allt från spotpriser till att ha köpt smarta vitvaror som tvättmaskin och torktumlare. Att allt är uppkopplat till telefonen och schemalagt i Tibber-appen har sparat oss mycket pengar, säger Adam Eneqvist.

Det första paret gjorde var att installera fiber i huset. Tanken var att kunna styra allt från mobiltelefonen; som att ligga i sängen på övervåningen och kolla om ytterdörren är låst, ladda bilen, ändra innetemperaturen.

– Det var därför vi valde elbolaget Tibber. När vi bygger badrummet på övervåningen och lägger in golvvärme vill jag koppla det mot deras spotpris. All teknik vi skaffar ska kunna kopplas mot internet, säger Adam Eneqvist.

Genom att hålla koll på spotpriser och skaffa smarta vitvaror vi kopplar upp och schemalägger i Tibber-appen har vi minskat årsförbrukningen med 26 procent.
I Tibber-appen följer man elrpriset i realtid. ”Vi håller koll på spotpriserna och har köpt smarta vitvaror som är uppkopplade till telefonen och schemalagda i Tibber-appen. Det har sparat oss mycket pengar” säger Adam Eneqvist.

Villan på totalt 187 kvadratmeter byggdes 1921 och renoverades under 1960- och 70-talet. Den putsade fasaden revs och kläddes i mexitegel. Sedan dess hade inte mycket hänt, tills Ebba och Adam satte tänderna i sitt framtidsprojekt: att återerövra den forna 1920-talsglansen, men samtidigt skapa ett klimatsmart och mer ekonomiskt boende.

– Det var plastmattor, linoleumgolv, heltäckningsmattor och sänkta innertak. Men samtidigt fanns det mesta i original därunder. Nu lägger vi först ett nytt tegeltak men kommer också att tilläggsisolera. Samtidigt plockar vi fram de gamla putsade taken i rummen, säger Ebba Lindmark.

Smart styrning

En del av vägen mot ett snyggt och smart hem är att plocka bort så mycket sladdar som möjligt och gå mot det trådlösa. Ebba och Adam gillar att kunna påverka sina kostnader, och vill inte att någon annan ska bestämma det åt dem.

– Därför blev det just Tibber, eftersom de var de enda som kunde kombinera spotpris med möjligheten att koppla upp allt från bilen till tvättmaskinen. Nu när det blir kallare kollar vi till exempel aktuellt pris för att kunna ställa in det smartaste tvättschemat, säger Adam Eneqvist.

När de köpte villan förra hösten var elpriset på väg att slå i taket – och överallt diskuterades hur man kunde spara in och styra om förbrukningen. Ebba och Adam körde till exempel tvättmaskin och diskmaskin enbart på nätterna.

– Vi schemalade efter Tibbers timpris, och sedan var vi väldigt noga med att släcka och hålla dörrar stängda, säger Adam Eneqvist och berättar att det nästan har blivit till en sport att ändra livsstil:

– Man kan ta det nästan hur långt som helst, och det är mycket man kan göra själv. Vi har en kallvind och inför vintern tänker vi sätta upp sensorer däruppe för att mäta luftfuktigheten.

Spar pengar med Tibber

Med renoveringen vill Adam och Ebba göra huset effektivare, bland annat genom att tilläggsisolera.

– Och då hoppas vi minska kostnaderna med ytterligare 30 procent. Det ska ju inte bara bli snyggt, det ska bli bättre också.

Ebba Lindmark och Adam Eneqvist är ursprungligen från Nyköping. De flyttade in i sitt framtidsprojekt i vintras för att - bokstavligen - börja bygga en gemensam framtid.

Paret har tagit hjälp av den smarta termostaten Ngenic Tune. Adam visar sensorn, en liten vit puck i vardagsrummet som är uppkopplad mot internet och känner av temperatur och fuktighet i rummet. En motsvarande sitter i källaren, kopplad till bergvärmepumpen. Planen är att sätta upp flera sensorer i huset.

– Vi har kopplat Ngenic mot Tibber så att den följer spotpriset. Det fungerar ännu bättre än vi hade trott. Jag tänkte att det framför allt var något för att minska kostnaderna, men nästan ännu häftigare är att man får en bra och stabil temperatur inomhus, trots äldre bergvärmepump och ett trögt system.

Adam plockar fram mobiltelefonen och visar hur Tibber-appen styr olika funktioner i och runt hemmet. En fiffig finess är fjärrstyrningen, som gör att de till exempel kan sänka temperaturen om de reser bort några dagar, och ställa in exakt temperatur de önskar vid den tidpunkt de kommer hem igen.

– Här styr jag också laddningen till elbilen. Vi får notiser i mobilen om elpriset är högt och då stängs laddningen automatiskt av. Den laddar bara när priset är fördelaktigt.

Hjälp med att hålla värmen i vinter får de av den kommande kakelugnen, som snart ståtar i en hörna i vardagsrummet.

– Innan vi hittat den rätta kakelugnen sätter vi in en traditionell gjutjärnskamin som vi lånar från Ebbas föräldrars hus. Här kan vi också värma på lite kaffe och glögg i vinter, säger Adam Eneqvist.

Läs mer

Publisert:

Följ ämnen i artikeln

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Ellinor Brenning, Tobias Johannesson, Rebecka Rakell
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Support: Kontakta kundtjänst
AnvändarvillkorPersonuppgiftspolicyCookiepolicyRapportera fel Nyhetsbrev

OM AFTONBLADET