SD-politiker: Liberalerna låter som populister

Replik efter L-topparnas text om att inte släppa fram Åkesson

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi tror inte Liberalerna kommer att vara kvar som parti i riksdagen 2022 om de sviker sina två absolut största vallöften, skriver Håkan Lösnitz och Heikki Klaavuniemi.
Vi tror inte Liberalerna kommer att vara kvar som parti i riksdagen 2022 om de sviker sina två absolut största vallöften, skriver Håkan Lösnitz och Heikki Klaavuniemi.

REPLIK. Vi läser på Aftonbladet debatt, återigen, hur liberala toppar uttalar sig i regeringsfrågan. Det första vi kan konstatera är att sprickan och oenigheten i detta parti måste vara större än Grand Canyon. Om vi skall avläsa något av antalet som yttrat sig i de två olika debattartiklarna så är det en majoritet för en moderatledd regering.

Det är nog inte bara vi som ser Liberalerna dubbla signaler i svensk politik hela tiden. Liberalerna var tillsammans med Sverigedemokraterna med och röstade bort Stefan Löfven som statsminister. Vad trodde ni att Sverigedemokraterna skulle göra sedan?

Nästa konstaterande är det, i vårt tycke, populistiska ställningstagandet som de liberala företrädarna gav uttryck för i sin debattartikel. Att de aldrig kan tänka sig en situation där Sverigedemokraterna får vågmästarroll eller där vi kommer att få något inflytande måste vara ett jättestort Stockholmsproblem.

Detta kan vi enkelt konstatera genom att lyfta blicken ur ”ankdammen” Stockholm och se hur det ser ut i övriga landet.

Här har vi Västra Götalandsregionen, VGR, som ett lysande exempel på hur Alliansen gladeligen tar makten i ett minoritetsstyre med Sverigedemokraterna som klara och tydliga vågmästare. Vi måste dock konstatera att i VGR så pratar alla med varandra och det stockholmska sandlådeskådespelet inte pågår i vår vackra, runda region.

Det finnes även kommuner där Liberalerna har givit sitt stöd till Sverigedemokraterna. Där de lokala företrädarna är mer pragmatiska och kan anpassa sig till det valresultat som väljarna har gett oss att förvalta. 

Om det fungerar på flera håll i ute i landet, varför skulle det inte fungera i Stockholm?

I Göteborg där Alliansen ingår ett samarbete med Vänstern och FI för att utestänga Socialdemokraterna och Sverigedemokrater från inflytande. Vi trodde liberal politik handlade om öppenhet och framåtanda och inte enbart utestängande och makt – men så fel man kan ha.

Avslutningsvis så tror vi att Liberalerna knappast kommer att vara kvar som parti i riksdagen 2022 om de sviker sina två absolut största vallöften – att Löfven inte skall sitta kvar som statsminister och att Sverige skulle få en alliansregering.

Detta lovade Liberalerna trots att, som vilken 5-klassare som helst kunde räkna ut, Sverigedemokraterna skulle få denna vågmästarposition i riksdagen. Framröstat av det svenska folket.


Håkan Lösnitz, regionråd VGR (SD)
Heikki Klaavuniemi, regionråd VGR (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här:

Publicerad:

LÄS VIDARE