7 300 förlorar jobbet om V får som de vill

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2014-08-18

Almega: Så många jobb försvinner om rutavdraget tas bort

7 300 personer blir av med jobbet om Vänsterpartiet får som de vill och rutavdraget försvinner. Det är företagen själva som gör bedömningen, i en ny undersökning från Almega, att så många tvingas sluta som en konsekvens av Vänsterpartiets förslag.

Det säger sig självt att de som har möjlighet att skaffa hjälp i hemmet blir färre om avdraget avskaffas. De som flitigast använder rutavdraget i dag är pensionärer och barnfamiljer. För barnfamiljer handlar det ofta om att få livspusslet att gå ihop så att båda föräldrarna kan jobba heltid.

Om färre har råd att köpa tjänsterna blir det också så att det är färre som kommer att utföra dem. I dag sysselsätter företagen, som är beroende av rutavdraget, cirka 17 000 personer. Det är personer som i många fall fått sitt första riktiga jobb, som för första gången har en egen försörjning och som känner stolthet över det. Dessa kallade Vänsterpartiets Ali Esbati föraktfullt för ”tjänstefolk” i SVT-debatten förra söndagen, om jobben.

I P1 morgon i torsdags fortsatte Ali Esbati sedan att nedvärdera de som arbetar med hemservice när han hävdade att det är skillnad på att städa sitt hem och att slipa om sitt golv. Det ena kan man lika gärna göra själv, det andra kräver proffs, sade Esbati.

Varför är han som utför det traditionellt manliga yrket en stolt yrkesman, ”ett proffs”, medan hon som utför det traditionellt kvinnliga är helt utbytbar, och ska kallas ”tjänstefolk”?

När vi frågar företagen som är medlemmar hos Almega, och därmed har kollektivavtal, så uppger de att tre av fyra som anställs kommer från arbetslöshet. Våra medlemmar står med andra ord för en väg in på arbetsmarknaden för personer som tidigare haft väldigt svårt att få jobb.

Innan rutavdraget infördes fanns det en betydande svart marknad för hushållstjänster men i princip ingen vit sådan. De som arbetade i branschen var hänvisade till en otrygg och olaglig marknad. De omfattades inte av kollektivavtal, de anställda hade ingen trygghet och fick ingen pension.

Numera omfattas de anställda av lagen om anställningsskydd, får pension, semester och inte minst en fast inkomst. I många fall omfattas de även av det kollektivavtal som Almega som arbetsgivarpart har ingått med fackförbundet Kommunal.

Men om rutavdraget avskaffas så kommer den svarta marknaden åter att öka. Våra medlemmar gör bedömningen att svartarbetet inom hemservicebranschen kommer öka med 65 procent om rutavdraget avskaffas. Det innebär att människor som i dag har riktiga jobb med fasta löner och kollektivavtal kommer tvingas in i svartarbete – om Vänsterpartiet får som de vill.

Ulf Lindberg

Näringspolitisk chef Almega

Följ ämnen i artikeln