Det är S som struntar i demokratin – inte SD

Sverigedemokraterna: Maktpartiet respekterar inte majoriteten i Sveriges riksdag

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-01-11

Socialdemokraterna har länge riktat udden mot oss för att vara demokratins störste fiende. Men det är S och Morgan Johansson som i regeringen inte respekterar folkviljan, eller majoritetsförhållandena i Sveriges riksdag, skriver Tobias Andersson.

DEBATT. Morgan Johansson och den regering han företräder respekterar inte folkviljan, eller majoritetsförhållandena i Sveriges riksdag.

Trots flera uppmaningar, så kallade tillkännagivanden, från bland annat riksdagens justitieutskott har regeringen slirat med formuleringarna och kommit med svepskäl för att inte genomföra den politik som folkviljan kräver.

Det är inte bara ett dåligt betyg för ansvarigt statsråd, Morgan Johansson, utan även för hela det socialdemokratiska maktpartiet.

I riksdagens respektive utskott representeras folket av oss förtroendevalda politiker. Givet partiernas nuvarande storlek och regeringens tvivelaktiga samarbeten, händer det att oppositionen samlar en majoritet i utskotten.

Kort kan detta innebära att utskottet får möjlighet att rikta ett så kallat tillkännagivande mot regeringen, det vill säga en direkt uppmaning från den folkvalda majoriteten till regeringen.

Under hösten 2020 och våren 2021, riktade justitieutskottet 96 tillkännagivanden mot den sittande regeringen. Praxis är att regeringen därefter får två år på sig att agera på tillkännagivandet.

Socialdemokraterna brister här fullständigt, då det i enskilda fall tagit sex år innan regeringen agerat.

Att de mer eller mindre helt struntar i tillkännagivanden från riksdagen är för oss ingen nyhet. Det är dock frustrerande när vi gång på gång, trots att vi har majoriteten på vår sida, möts av denna nonchalans.

Ett talande exempel är det om avskaffandet av tidsbegränsade vapenlicenser, vilket en majoritet nu riktat tre likartade uppmaningar om till regeringen. Tredje gången lade utskottet in en deadline, den 31 december.

Datumet har nu passerat och vi kan återigen konstatera att regeringen inte återkommit till riksdagen.

Frågan om ett avskaffande av tidsbegränsade vapenlicenser kan tyckas vara en liten fråga, som i stort sett bara är relevant för de som ägnar sig åt sportskytte.

Det är ändå ett tydligt exempel på hur nonchalant inställning regeringen har till den demokratiska processen i Sverige och hur lite man respekterar riksdagens majoritetsförhållanden.

Förutom detta riktade utskottet 2016 ett tillkännagivande om tillträdesförbud till simhallar och bibliotek. Frågan har därefter studsat runt på regeringskansliet och förhalats in i det sista, sannolikt för att Morgan Johansson, innan hans tvärvändning för några dagar sedan, ansåg att förslaget var djupt främlingsfientligt.

Nu har han satt sin egen stämpel på det. Vi kan bara välkomna att hamstern börjat springa och att hjulet börjat snurra. Det tog nästan bara sex år.

Morgan Johanssons hantering av riksdagens tillkännagivanden har inte undgått konstitutionell granskning, men dessa granskningar tenderar att få lite uppmärksamhet och än mindre konsekvenser för statsråden och den regering de företräder.

Konstitutionsutskottet granskade förra året Morgan Johanssons hantering av tillkännagivanden om skärpta straff för inbrott, som lades redan 2014. I granskningen kunde man konstatera att det tog hela sex år innan tillkännagivandet kunde betraktas som slutbehandlat och att det hade dröjt två och ett halvt år innan regeringen ens vidtog någon form av konkret åtgärd.

När man förhörde Morgan Johansson om detta märkte man snart att hans svar vid förhöret skiljde sig åt från den information han givit riksdagen.

Socialdemokraterna har länge riktat udden mot oss för att vara demokratins störste fiende, vilket naturligtvis är löjligt och inget annat än ett fabricerat alibi för deras egna demokratiskt tvivelaktiga uppgörelser.

Att regeringen inte tar riksdagens tillkännagivanden på allvar är illa nog, det återstår att se hur långt de är beredda att gå för att klamra sig fast vid makten efter valdagen.

Sverige behöver inte Socialdemokraternas fifflande och deras insinuerande och smutsiga retorik. Sverige behöver ett ledarskap som respekterar demokratin, folket och det land vi lever i.


Tobias Andersson, rättspolitisk talesperson (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.