Hjälp oss – jobben på landsbygden försvinner

83 företagare i besöksnäringen: Coronarestriktionerna slår stenhårt mot oss

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2021-03-19 | Publicerad 2021-03-18

Stödet till nedstängda företag i besöksnäringen måste förstärkas. Utan vår förmåga att anställa unga och skapa jobb i hela landet riskerar en hel generation att hamna i stora svårigheter – och delar av vårt land att ytterligare avfolkas, skriver 83 företagare.

DEBATT. Vi var många som led med förra årets studenter, som nekades det utspring och fest som avslutade gymnasiestudier innebär. Risken att även årets nybakade endast får fira med den närmsta familjen är överhängande.

Men farorna för många unga är betydligt större än så. Och detsamma gäller för stora delar av Sverige.

Utan besöksnäringens förmåga att anställa unga och dessutom skapa jobb i hela landet riskerar en hel generation att hamna i stora svårigheter och dessutom delar av vårt land att ytterligare avfolkas.

För unga människor på landsbygden finns ofta bara en handfull företag att söka anställning hos och våra företag inom besöksnäringen är de som anställer i särklass störst andel unga. Här är fyra av tio sysselsatta under 26 år.

På kort sikt leder besöksnäringens kris till unga människors missade möjligheter att tjäna sina egna pengar när skolan är över. Men också förlorade rutiner, tider att passa, ansvar och kunskaper.

Men när nästa generation inte ges möjlighet att få jobb på hemorten, lämnas de utan andra val än att överge landet för staden. Och utan att kunna erbjuda besöksmål, upplevelser inom mat och dryck eller äventyr i naturen, decimeras möjligheterna att locka ny arbetskraft till landsbygden. I det längre perspektivet riskeras därför hela orters framtid.

För att Sverige ska ha en fortsatt levande landsbygd måste flera åtgärder komma på plats.

  • Förstärkt stöd till nedstängda företag. Nu drivs exempelvis restauranger, kaféer och hotellbarer med vad som i praktiken är näringsförbud från klockan 20.30. Den skadan måste kompenseras fullt ut, och kompensationen måste betalas ut snarast.
  • Utlovade stöd måste betalas direkt. De stöd som regeringen presenterat är bra och viktiga för att klara likviditeten i våra företag. Men stöden räddar ingen när de likt permitteringsstödet inte ens är sökbara. Här måste regeringen se till så att utlovade stöd betalas ut omedelbart och utan onödig byråkrati. Våra lador är tomma sedan länge. 
  • Restriktionerna måste baseras på risk. Besöksnäringens företag har tagit ett stort ansvar under pandemin, bland annat kring avstånd mellan människor och sällskap, hygien och serveringsrutiner. Det gör att vi kan ta emot långt färre gäster än vanligt men dessa åtgärder och restriktioner har gjort det möjlig att bedriva våra verksamheter på ett säkert sätt.

Folkhälsomyndigheten har flera gånger påtalat att restauranger, bland annat tack vare dessa åtgärder, inte utgör en riskmiljö för smitta.

Den statistik som expertmyndigheten själva tagit fram, visar att 0,5 procent av smittan kan härledas till serveringsställen. Trots det är det just våra verksamheter som ska stängas klockan halv nio, med vad som i praktiken är ett näringsförbud efter dess som följd. Men pandemin håller inte tiden.

När vi tvingar gästerna att lämna bordet, hör vi ofta samtal om hur kvällen ska fortsätta i hemmet, där inga restriktioner råder. Samtidigt är vår försäljning så dålig att vi ständigt är tvungna att försöka minska vår enskilt största utgift – lönekostnaden för våra anställda.

Hittills har över 100 000 sysselsatta blivit av med jobbet, varslats eller korttidspermitterats inom besöksnäringen. Tiotusentals av dessa är unga. Och nu ökar konkursansökningarna drastiskt.

Människors egna ansvar, vårdpersonalens ovärderliga arbete och att skyndsamt vaccinera Sveriges befolkning mot covid-19 är de enskilt viktigaste nycklarna för att stoppa pandemins framfart runt om i Sverige just nu. Vi förstår situationens allvar och är beredda att göra allt vi kan för att bistå.

Men våra krav står inte i motsats till politiker att agera för att rädda jobb och företag på landsbygden. Att ha ett jobb innebär i många fall en vaccinering mot ett liv i kriminalitet eller missbruk. Vi utjämnar livschanser och skapar jobb för unga i hela Sverige. Låt oss få fortsätta göra det.


Kent Lindvall och Britta Lindvall Jonsson, vd, Treehotel, Harads
Emma Andersson Sjöstrand, vd, Hörte Brygga
Johan Larson, vd, Hovfjället Skidanläggning Torsby
Menette von Schulman, vd, Hotell S:t Clemens i Visby
Stina Porsgaard, Stadshotellet i Västervik
Reine Flodin, anläggningschef Sunne Camping och Sommarland
Susanne Wallin, vd/ägare, Haparanda stadshotell
Jenny Grönlund, Bryggan Mat & Bar
Anders Nilsson, vd, Lindvallen Restauranger AB
Anna Barkevall, vd och ägare Böda Sand
Johan Örnvammar, restaurangchef Gustavsvik Resorts
Pelle Hjortblad, CEO Toftaholm Herrgård AB
Ola Lindgren Nilsson, vd, Stua
Anders Nilsson, vd, Lindvallen Restauranger AB
Stefano Vigolo, vd, Silver Resort, Arjeplog
Pernilla Thor, vd, Thanda Johannesbergs Slott AB
Håkan Vargö, CEO, Restaurang Jaktvillan i Täby
Lotta Giesenfeld Boman, vd/ Ägare, Sigtunahöjden i Sigtuna
Mattias Karlsson, ägare, Brygghuset bar&kök i Visby 
Björn Jonzon, vd, Stora Brännbo Konferens och Hotell AB i Sigtuna
Thérèse Liljeqvist, vd/ägare, Waxholms Hotell AB
Stefan Guldstrand, vd, Utö Värdshus AB
Lars Wikström, ägare och källarmästare Sandhamns Värdshus
Niklas Ljung, vd, Kroken Nynäshamn AB
Peter Ljung, vd, Nåttarö Gård & Resort AB
Mathias Schneider, ägare, Gimo Herrgård i Gimo och Söderfors Herrgård i Söderfors
Andrea Dalle Vacche, vd/ägare, Taco Bar i bl.a Mölndal
Joakim Blomquist, vd, RC Bageri AB i Sigtuna
Per-Arne Olsson, managing director Eriksberg Hotel & Nature Reserve
Martin Bergvall Nilsson, Kalmar Slott
Emma Ekaremål, Asa Herrgård
Ingrid Svensson, vd, Hotell Mossbylund
Jesper Rognefall, PM Restauranger
Bobbo Werkelin, vd/ägare, Kneippbyn resort i Visby
Mats Rofors, styreleseledamot Lindvallens Restauranger AB
Jessica Larzon, anläggningschef Mora Parken
Eva Dahlberg, Grand Hôtel i Mölle
Jannike Briesenland-Lister, CEO Sydkustens at Pillehill
Malin och Petter Sandström, Kullagårdens Wärdshus
Henrik Persson, vd, High Coast Distillery AB, Bjärtrå/Kramfors
André Nyström, vd Frasses Malå 
Peter Johansson, ägare Fröjas oasen i Ås 
Tomas Ekström, vd, Walles Fjällhotell AB, Bruksvallarna
Martin Spolander, vd, Kukkolaforsen T & K AB
Rut Georgsson, hotel manager, simloc hotell Arjeplog
Peter Engström, Styrelseledamot,Boden Camping & Bad AB
Micael Gabrielsson, ägare, Kramfors Stadshotell AB 
Cecilia ”Cicci” Andersson, delägare Sörbyn Turism & Konferens
Oscar Engqvist, vd, Söderhamn & co
Katarina Lindahl, hotellchef, Hotell Lappland, Lycksele
Malin Lundström, ägare, Rönnbäcks kiosk & gatukök AB, Boden
Ove Strand, ägare, Sushi Odod i Luleå och Piteå
Kenneth Gjemmestad, ägare, The Silent Way, Umnäs
Michael Engzell, vd/ägare, Hotel Jokkmokk & F&K Hotellrestauranger
Malin Hermansson, vd, Destination Ockelbo
Fredrik Norén, krögare Hotel Skansen
Christer och Tina Paulsson, Pensionat Strandgården
Suzanne Parenius, vd, Hjortviken Konferens AB
Kenneth Kovanen, vd, Nygårds Värdshus/Skänkstugan i Täby
Kerstin Johansson, vd/ägare, Engsholms Slott på Mörkö
Johan Gate, ägare, First Hotel Kokoloko i Visby
Hanna Wiman, vd, Strand Hotel i Visby AB i Visby
Magnus Klampe, ägare, Fårögården bed & breakfast på Fårö
Mattias Nordberg, vd, Creperie & Logi i Visby, Stockholm och Åre
Annelie Dahl, vd, Stora Brännbo Konferens och Hotell AB
Frida Domnauer, ägare, Värdshuset Lindgården i Visby.
Carl Schnell, vd, Majstregåren AB i Burgsvik
Viktoria Andersson, vd/general mManager, Clarion Hotel Wisby i Visby
Lao Lopes, ägare, Harrys Gävle
Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivaregård
Alex Lindqvist, ägare, Brända Bocken Gävle
Vesna Krstic, ägare, Verovin Gävle
Tommy Westby, ägare, Helt enkelt & Erlandssons Gävle
Anna Hartman, vd, Grand Hotel Alingsås
Sofi Holmgren, ägare, Överkalix Campin
Jan-Åke Wallinder, ägare Docksta Baren
Peder Svensson, vd, Ullångers Hotell & Restaurang
Mattias Wikner, vd och ägare, Wikners i Persåsen
Håkan Svensson, ägare, Åsarna Skicenter AB
Anne Thörnström, vd, Thörnströms Event AB
Reinhard Keinprecht, vd, Wisby Hof & Bryggeriet Mat & Malt


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.