Textilindustrin måste tvingas att göra rätt

Alice Bah Kuhnke: Branschen kommer inte ställa om på egen hand

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-12-02

Aftonbladet har i veckan avslöjat hur förorenat vatten väller ut från minst fyra av företagets ”fast fashion”-fabriker i Bangladesh. Det är hög tid att inse att marknaden inte kommer lösa problemen. Det är upp till politiken att reglera och sätta krav som faktiskt tvingar industrin att göra om och göra rätt, skriver Alice Bah Kuhnke.

DEBATT. Klädföretaget H&M:s fabriker i Bangladesh släpper ut förorenat avfall i vattendrag som gör människor sjuka och marken obrukbar.

Veckans avslöjanden från Aftonbladet är bara det senaste, i en lång rad av granskningar, som visar på den negativa påverkan textilproduktion har på såväl människor som miljö. 

Samtidigt konsumerar vi kläder och textil som aldrig förr.

Sedan millennieskiftet har vår konsumtion av kläder mer än fördubblats och de ofattbara 100 miljarder plagg som tillverkas varje år, bärs i snitt endast sju gånger innan de dumpas.

Allt medan en lastbilslast med textilier deponeras eller förbränns varje sekund. 

Trots att detta är ett välkänt faktum finns det i dag knappt någon lagstiftning som reglerar textilsektorns resursanvändning och effekter på miljö, klimat och mänskliga rättigheter.

Det saknas också minimikriterier för textiliers hållbarhet i EU-lag. Dagens system är som bäddat för slit och släng, där de rika tar för sig och kvinnor i fattiga länder och kommande generationer står för notan. 

Omställningen av textilindustrin måste ske nu, men det är naivt och oansvarigt att tro att textilbranschen kommer att ställa om i den takt som krävs på egen hand. 

Textiljättarna är nämligen väl medvetna om den miljöförstöring som deras produktion orsakar. De vet att arbetare förnekas toapauser och tvingas arbeta 16 timmars pass.

Men trots vackra ord om etiska förhållningsregler och miljömässigt ansvarstagande, fortsätter föroreningarna och exploateringen.

Det är hög tid att inse att marknaden inte kommer lösa problemen. Det är upp till politiken att reglera och ställa krav som faktiskt tvingar industrin att göra om och göra rätt. 

För att skynda på omställningen av textilindustrin har jag som folkvald EU-parlamentariker haft otaliga möten med civilsamhället, aktivister och experter på textilområdet, liksom representanter från textilindustrin.

De har samtliga varit tydliga med att konkreta, långsiktiga ramar med krav är avgörande för att ge dem incitament för att ställa om. 

Den textilstrategi som EU-kommissionen presenterade i våras, efter påtryckningar från oss gröna, kan få stor betydelse.

Jag leder arbetet med strategin för den gröna gruppen i jämställdhetsutskottet och kämpar för att vi ska få lagstiftning på plats som skyddar såväl människor som miljö. 

Men det är en kamp i brant uppförsbacke. Allt för många politiker, såväl  i EU-parlamentet som i Sveriges riksdag, duckar helst sitt ansvar. De vill inte förändra den rådande ordningen så länge konsumenterna, det vill säga väljarna, inte kräver det av dem. 

Därför är den granskning Aftonbladet gjort mycket välkommen. Men det finns tusen och åter tusen fabriker som gör samma utsläpp i avsaknad av tydlig och gränssättande lagstiftning.

Världens stora textilföretag kommer att fortsätta utnyttja billig arbetskraft och otillräcklig miljölagstiftning i länder som Bangladesh, så länge aktieägarnas plånböcker väger tyngre än rent vatten för kvinnor och barn på andra sidan jordklotet. 


Alice Bah Kuhnke, EU-parlamentariker och f.d. Generalsekreterare för Fairtrade. En av EU-parlamentets huvudförhandlare av en ny textilstrategi (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen