Januariavtalet fyller ett år – det är inget att fira

Ebba Busch Thor: Regeringen står handfallen och bakbunden

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-01-15

Sverige har nu den svagaste regeringen i mannaminne, kraftlös och handfallen inför varje ny situation. Det var priset för att Socialdemokraterna skulle behålla makten, skriver Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna.

DEBATT. För ett år sedan ingicks Januariöverenskommelsen. Den kom inte till för att lösa Sveriges problem. Den kom till för att lösa Stefan Löfvens och Socialdemokraternas problem.

För Januariöverenskommelsen bygger inte på någon gemensam vision eller värdegrund. Kompromissens enda mål är vad partierna är emot. Och den skulle gälla, i vått och torrt. Det är därför Sverige nu har den svagaste regeringen i mannaminne, kraftlös och handfallen inför varje ny situation. Det var priset för att Socialdemokraterna skulle behålla makten.

Den är byggd på en banal basarhandel. Politiska motståndare bytte reformer med varandra utan någon hänsyn till helheten. Två partier som utgav sig för att vilja byta ut Stefan Löfven som statsminister valde i stället att ge honom fyra år till vid makten och ministerposter till Miljöpartiet.

Om Sverige än en gång vaknar upp till rapporter om nya sprängdåd – regeringen är bakbunden, för Januariöverenskommelsen gäller.

Om vårdpersonalen larmar om överfyllda akutmottagningar och milslånga köer – regeringen är bakbunden, för överenskommelsen gäller.

Om kommunerna ropar på hjälp när integrationsproblemen tömt kassorna – regeringen är bakbunden, för överenskommelsen gäller.

De problem som drabbar väljarna allra mest, lämnas därhän. I stället bockar januaripartierna av rad efter rad i sitt 73-punktsprogram.

Sänkt skatt för de rikaste, men inte en skattekrona till poliser, sjuksköterskor eller vårdbiträden. Chockreformerad arbetsförmedling, i stället för stöd och utbildning till dem som behöver komma över trösklarna. Inga äldreboenden, men i stället ett nytt friår.

Man sysselsätter sig med marginalfrågor. Samtidigt urholkas samhällsfundamenten. Försvaret står underfinansierat, fastän hotbilden är tydligare än på decennier. Den svenska kronan är knappt värd pesetas utomlands. Kärnkraften avvecklas, trots att klimatomställningen kräver mer ren el. Vad gör regeringen då?

Vi varnade för att januariöverenskommelsen skulle leda fel. Januaripartierna sa att de skulle stoppa Sverigedemokraterna. Vi pekade på att det skulle bli tvärtom, eftersom väljarna skulle känna sig svikna av den politiska mitten. SD är i dag landets största parti, enligt flera mätningar.

Under året har Kristdemokraterna pekat på vägen framåt för att lösa de allra mest akuta samhällsproblemen. Vi har presenterat förslag som skulle kunna kapa vårdköerna radikalt, genom att låta landsting och regioner upphandla vård där outnyttjad kapacitet redan finns. Vi har visat hur polisen kan stärkas, genom riktade satsningar på att återanställa nyss pensionerade utredare. Vi har tagit initiativ i riksdagen för att tvinga fram skärpt lagstiftning mot gängen. Vi har lagt fram en ambitiös integrationspolitik, baserad på insikten att tydliga krav och mål och en invandringsnivå i harmoni med omvärlden är nödvändigt.  

Men regeringen har varit ointresserad. Dagarna går, men regeringen sitter fast i januari 2019.

I dag möts riksdagen för årets första partiledardebatt. Jag kommer att ställa januaripartierna till svars.

Hur länge ska de sjuka behöva vänta i Socialdemokraternas Sverige? Hur många nya utanförskapsområden kommer att skapas innan Miljöpartiets invandringspolitik bromsas? Hur dyrt kan det bli att leva på landsbygden när Centerpartiets storstadsliberaler bestämmer? Och hur länge kommer en röst på Liberalerna att vara en röst på Socialdemokraterna?  

Det är nog nu. Sverige behöver en ny regering.


Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.