Vi får aldrig ta vår demokrati för given

SSU: Hat föder mer hat – vi är högerextremisternas tydligaste motpol

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-07-22

I dag är det 8 år sedan det fruktansvärda terrordådet på Utöya, där 69 unga socialdemokrater mördades i hatet och fascismens namn. Årsdagen är ett viktigt tillfälle att minnas, lära och engagera, skriver Philip Botström, förbundsordförande SSU, och Andrea Törnestam, förbundssekreterare SSU.

DEBATT. I dag är det 8 år sedan det fruktansvärda terrordådet på Utöya, där 69 unga socialdemokrater mördades i hatet och fascismens namn. Årsdagen är ett viktigt tillfälle att minnas, lära och engagera. Att minnas våra kamrater i AUF, att lära oss om de politiska idéer som låg bakom terroristens handlingar och engagera oss mot högerextremism och för jämlikhet.

Högerextremismens framfart hotar vår demokrati och inskränker människors frihet. En av de tydligaste manifestationerna är vad som hände på Utöya. Vi ska aldrig sluta berätta om vad som hände våra kamrater fredagen den 22 juli 2011.

Det var ett brutalt terrordåd av en högerextremist och inte en slump att det var just unga socialdemokrater som mördades. Arbetarrörelsen och socialdemokratin har alltid stått upp för vad högerextremisterna alltid hatat och kämpat emot; det fria, jämlika och demokratiska samhället.

Även om terroristen var ensamt ansvarig för dådet på Utöya är det fler än på länge som delar hans vidriga värderingar. Hat föder mer hat och högerextremismens idéer vinner återigen ny mark i samhället. Runtom i Europa tar nazistiska partier plats i parlament och i Sverige marscherar NMR öppet på våra gator och torg.

SSU är stolta över att vara högerextremisternas tydligaste motpol. Men om vi på riktigt kunna mota deras hat krävs en bredare mobilisering från hela samhället.

Något som uppmärksammats de senaste åren är de hot och hatbrott som riktas mot politiker, särskilt över internet. Arbetet mot dessa brott har skärpts, men det är fortfarande alldeles för många, inte minst unga engagerade, som drabbas. Under förra året fick SSU Hylte utstå en massiv rasistisk hatstorm efter de publicerat en bild på sin nyvalda styrelse. I dag näthotas till och med de som överlevde terrordådet på Utöya.

Det är vidrigt och fullständigt oacceptabelt. Nu behövs ett större krafttag från polis och rättsväsende för att mota det näthat som varje dag begränsar och skrämmer unga från att engagera sig och yttra sina åsikter.

På Olof Palmes begravning sa SSU:s dåvarande ordförande Anna Lindh att ”en människa kan mördas men inte idéer, dina idéer lever vidare genom oss”. Vi har samma löfte till våra kamrater som miste livet på Utöya. Vi minns dem genom att bära deras idéer, engagemang och antirasistiska kamp vidare.

Sedan 2017 delar SSU ut 22 juli-utmärkelsen till en antirasistisk förebild som gjort betydande insatser mot högerextremism. I år tilldelas utmärkelsen till Hédi Fried och Emerich Roth. De har båda fört en lång och ihärdig kamp mot högerextremism och antisemitism.

De har jobbat för att sprida kunskap till oss unga om förintelsen under andra världskriget och nazismens avskyvärda övergrepp mot mänskligheten. De har lärt oss varför vi aldrig får glömma, och varnat för vad som kan hända om högerextrema krafter får makt igen.

SSU kommer aldrig glömma de unga socialdemokrater som miste livet Utöya och vi kommer alltid stå sida vid sida med vår systerorganisation AUF.

Våra kamrater är döda, men deras idéer ska leva vidare genom oss. I morgon fortsätter vår kamp mot högerextremism och för jämlikhet. Vi engagerar oss med insikten om att vår demokrati aldrig får tas för given, den måste återerövras av varje generation, varje dag.

Philip Botström, förbundsordförande SSU
Andrea Törnestam, förbundssekreterare SSU


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här