KD gör som Polen – bromsar klimatarbetet

Replik från Jytte Guteland om EU:s klimatarbete

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-05-12

Klimatkrisen struntar i att KD, eller Tjeckien och Polen för den delen, vill bromsa klimatarbetet och bara fokusera på en kris i taget. Sedan när vet Lega och Skyttedal bättre än världens samlade klimatforskare? skriver Jytte Guteland.

DEBATT. EU har med den nya klimatlagen möjlighet att åstadkomma en stor förvandling, från sin historia som kol- & stålunion till en klimatneutral union senast år 2050. Det är en historisk förändring.

För att lyckas stoppa den globala upphettningen vid Parisavtalets 1,5 grader måste vi öka takten och ambitionen i EU:s klimatarbete. Det är utgångspunkten för mina förslag till EU:s klimatlag.

KD använder förminskande termer som ”plakatpolitik” och ”godhetposerande” när David Lega och Sara Skyttedal attackerar mig och Socialdemokraterna i Europaparlamentet för att ha för höga ambitioner i klimatarbetet.

Det är anmärkningsvärt och pinsamt eftersom de ambitionshöjningar som jag föreslår är vad FN anser är nödvändigt. Dessutom är det ju inte jag, utan KD:s representanter som befinner sig utanför sammanträdesrummen med plakaten.

I mitt förslag till EU:s nya klimatlag föreslår jag att vi ska höja ambitionen när det gäller EU:s klimatmål för år 2030, så att utsläppen minskar med 65 procent.

Det är i linje med vad FN:s klimatpanel IPCC anser behövs för att leva upp till Parisavtalets mål att begränsa den globala uppvärmningen till 1.5 grader.

Detta uppnår vi bara om alla är med och bidrar, därför föreslår jag också att målet om klimatneutralitet ska vara bindande för alla EU:s medlemsländer och att alla branscher ska vara med och bidra.

Jag hymlar inte med att det kommer att bli en utmaning – och vi kommer behöva stötta de EU-länder som har en längre resa framför sig. Omställningen måste ske på ett rättvist sätt om vi ska lyckas – ingen ska lämnas på efterkälken.

Men lika negativ som den globala upphettningen är, lika positiv är klimatpolitiken för teknikutveckling, hälsa, jobb, ekonomi och framtidstro.

Vi alla håller med om att Coronakrisen är en akut kris som måste lösas. Tyvärr har inte den globala upphettningen pausats bara för att vi fått en ny kris att hantera. Tvärt om uppmättes det högsta värdet av koldioxid i atmosfären i mänsklighetens historia den första maj.

En nyligen publicerad klimatstudie av internationella forskare gör dessutom beräkningen att för varje grad som jordens medeltemperatur stiger riskerar ytterligare 1 miljard människor tvingas in i ett extremt varmt klimat och därmed tvingas på flykt.

Det är en skrämmande utveckling som pågår och den struntar i att KD, eller Tjeckien och Polen för den delen, vill bromsa klimatarbetet och bara fokusera på en kris i taget. Vi måste alltså ha samma kraft och ambition i klimatarbetet som innan Coronakrisen.

Med klimatlagen har EU en unik möjlighet att ställa om till en klimatpolitik i linje med Parisavtalet. För mig är det självklart att vi måste ta den möjligheten.

Sedan när vet Lega och Skyttedal bättre än världens samlade klimatforskare?


Jytte Guteland, ansvarig för EU:s klimatlag i Europaparlamentet (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här