Debatt

Polisens lista gör det bara värre i förorten

Debattören: Kriminella får status när ”deras” område pekas ut

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Rikspolischefen säger att det inte skulle göra medborgarna tryggare att hålla listan hemlig, men låt mig som är på plats på fältet säga detta: polisens lista har inte gjort medborgarna tryggare. Däremot har den fördjupat segregationen.

Foto: TT
DEBATT

DEBATT. Polisen kallade till en presskonferens. Man skulle kunna tro att den skulle handla om hur polisen ska få bukt med kriminellt och dödskjutningar som har härjat i Sverige senaste fem åren. Men det handlar om att återigen visa upp en lista som cementerar segregation och ge mer status till kriminella att deras område är farligast.

NOA ( polisens nationella operativa avdelning) som sammanställer listan, gör inte en lista som hjälper de aktuella områdena. De sammanställer en lista som faktiskt stjälper mer än hjälper.

Listan har existerat i flera år nu och om man ska använda rikspolischefens argument om att listan hjälper dem att få en ärlig lägesbild, förstår jag inte varför de har inte kunnat göra bättre jobb när de har haft listan i flera år på sitt bord.

För medan denna lista har varit ute har mer service flyttat ut från områdena på listan och flera kriminella börjar få högre status och ”respekt” för att polisen har listat deras område.

Jag har sett förskolor som har svårt att få förskolelärare till sina förskolor då de vill ha mer betalt än de redan anställda förskolelärarna – för att man har fått för sig att förskolan ligger i ett utsatt område. En del tror att man kommer möta annorlunda 1 till 5-åringar, vilket är trams ur en pedagogiskt synvinkel. Andra vill inte söka jobb där för de tror att det är för farligt att jobba där.

När jag läser rikspolischefens debattartikel i DN blir jag frustrerad för han har uppfattningen att de som vill att listan bara ska ses av berörda aktörer inte vill ha en ärlig lägesbild eller blundar för problemet.

Det han borde förstå är de flesta som kritiserar denna lista, inklusive jag, har träffat mammor som har förlorat söner och där polisen inte har gripit förövaren. Listan har inte hjälpt ett dugg.

Anders Thornberg, vad du behöver förstå och hela den myndigheten du har ansvar för, är att ingen blundar för problemet. Vi som bor och verkar i de områden som finns på listan har alla våra fem sinnen öppna och vi vill att hela Sverige och världen ska öppna sina ögon och se våra utmaningar som behövs lösas av flera delar av samhället.

I dag är det inte media som springer efter listan. I dag är det inte media eller medborgarna som anser att det är viktigt att listan blir offentlig – utan det är ni som argumenterar för det och det är ni som kallar på presskonferens.

Att polisen ska storsatsa i områden där skjutningar och droger härjar är en av deras största och viktigaste uppgifter och borde vara prioriterad, oavsett om listan existerar i offentlighetens ögon eller inte.

Rikspolischefen säger att det inte skulle göra medborgarna tryggare att hålla listan hemlig, men låt mig som är på plats på fältet säga detta: polisens lista har varit offentlig sedan 2016 och har inte gjort medborgarna tryggare. Det den har däremot lyckats med är att fördjupa segregationen.

Jag vill att alla områden på listan ska få löfte av polisen att de ska få sin trygghet.

Jag vill att alla dessa områden ska få löfte av polisen att man ska göra sitt yttersta att gripa den som mördar eller begår brott.

Jag vill att alla dessa områden ska få löfte av polisen att den som säljer droger på offentliga plats ska kunna gripas och är personen minderårig ska den få hjälp.

Allt det där klarar polisen av på de ställen som inte står på listan och jag har stor förtroende för att ni skulle klara av det i dessa områden också.

Jag är säker på att ni kan begära de resurser ni behöver av regeringen utan en lista, för oavsett färg på regering så kan ingen blunda för verkligheten. Och om regeringen blundar, kommer de medborgare ni skyddar att stå upp för polisen för att ni ska få era resurser.


Mohamed Nuur, Ordförande för Tensta Socialdemokraterna, Politiker i socialnämden Stockholm (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE

DEBATT. Din politik slår hårt mot utrikesfödda

ÄMNEN I ARTIKELN

Integrationen i Sverige

Tensta

Ekonomisk utsatthet

Brott

Politik

Integration

Kriminalpolitik