Ni har rätt, priset på kyckling borde höjas

Replik från Svensk fågel om kycklingbranschen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-01-28 | Publicerad 2019-01-24

Trots det enorma arbetet som svenska bönder lägger ner för att producera mat till svenska folket visar många studier att lönsamheten är mycket låg, skriver Jenny Andersson.

REPLIK. Francesca Vilches och Djurens Rätt skriver om att ”kycklingarna får betala för din billiga måltid”.

Inom branschorganisationen Svensk Fågel jobbar våra medlemmar, vi kycklingbönder ständigt för att kycklingarna ska få ett så bra liv som möjligt, ur aspekter som djuromsorg, hälsa, livsmedelshygien och klimat och kan inte annat än hålla med Djurens Rätt om att priset på produkten borde vara högre.

Trots det enorma arbetet som svenska bönder lägger varje dag, dygnet runt, året om, för att producera mat till svenska folket visar många studier att lönsamheten är mycket låg. Att locka med röda prislappar i butiken ger därför en felaktig signal.

Vi kycklingbönder i Sverige följer inte bara en av världens tuffaste djurskyddslagar, branschen ställer ytterligare höga krav på både god djurhälsa och djuromsorg. I svensk kycklinguppfödning utgår man från ett helhetstänk som främjar en hållbar livsmedelsproduktion.

Det innebär att vi måste ha hållbara djur som är friska och fria från en rad sjukdomar. Friska och välmående djur behöver inte antibiotikabehandlas i onödan. Detsamma går inte att säga om kyckling från andra länder som importeras hit.

Vi vet också att svensk kyckling efterfrågas, det framkom i vår senaste konsumentundersökning där 87 procent av svenska folket ansåg att det är viktigt att kycklingen är svensk. Det är ett gott betyg till oss svenska bönder.

Vi hoppas därför att konsumenter fortsätter att leta efter kyckling märkt med den Gula Pippin i butik och fråga efter ursprung på restaurang. På så sätt kan vi svenska kycklingbönder fortsätta att leverera en god, hälsosam och inte minst klimatsmart kyckling som också innebär både arbetstillfällen och en levande landsbygd i Sverige. 


Jenny Andersson, kycklingbonde och ordförande för Svensk fågel


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här.

Följ ämnen i artikeln