Önskelista från en ung bonde

Debattören: Kära tomten gör det lönt, minska krånglet odla grönt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-12-09

Politiker och myndighetschefer, vi vet att ni behöver konkreta exempel på problem kopplat till myndighetsutövning – det här är de unga böndernas perspektiv! Det kan och måste bli mycket enklare att driva företag. Myndighetsutövningen är en del som måste fungera bättre, skriver  Emilia Astrenius Widerström, bonde.

DEBATT. Storebror ser mig. Jag tänker självklart på alla de myndigheter som granskar, kontrollerar, informerar och beslutar om mitt företag. De som lägger sig i. Det klart man fattar att unga bönder tycker myndigheterna är jobbiga. Eller gör de det?

Lite oväntat visade det sig att det inte är så, de tycker i stället att myndigheterna är en garant för svenskt lantbruk, för ordning och reda och kvalitet i livsmedelsproduktionen.

Det kallar jag en fin julklapp till myndighetssverige!

Den här grundpositiva inställningen visas i en undersökning som Lantbrukarnas Riksförbund gjort bland lantbrukare, kvinnor och män, mellan 24 och 39 år.

En 26-årig bonde sa: ”Som egenföretagare tycker jag inte om att någon talar om för mig att vad jag ska göra. Samtidigt är det viktigt att det finns regler för att det ska funka.”

En annan 35-årig lantbrukare sa ”…jag tycker i allmänhet att svenska myndigheter är bra på det, till exempel genom att ge stöd till mer miljövänlig hantering och se till att de höga kraven på djurhållning efterlevs”.

Undersökningen borde vara julmumma för politiker och myndighetschefer på jakt efter kunskap om landets företagare och deras problem. Och ni bör ömt vårda den positiva inställningen.

För i samma undersökning är trots allt den övervägande delen av svaren vardagsnära och ärliga beskrivningar av det som inte fungerar, kopplat till myndighetskontakter.

Bönder som berättar hur långa handläggningstider påverkar dem, det onödiga blankettkrånglet, varierande bedömningar och brist på synkronisering i besök och beslut.

Så här säger en 28-årig man: ”Det är tungt med myndigheter. De har en annan tidshorisont. Söker man stöd som jordbrukare tar det 2 till 3 år för Jordbruksverket att betala ut pengarna och de skyller på problem med datasystemet. Men vill myndigheterna ha en komplettering ska de ha den inom en vecka och är jag två dagar sen till Skatteverket är jag illa ute. Det är sjukt att myndigheter kan agera så.”

En 27-årig kvinna säger: ”Det är väldigt mycket pappersarbete som jag inte var beredd på. Det kan handla om frågor och kompletteringar om hur mycket tid jag har lagt på olika grödor och att jag ska förklara varför det har ändrats. Dessutom sökte jag startstöd som det var mycket jobb med och först nu efter flera år har jag fått en första utbetalning.”

Politiker och myndighetschefer, vi vet att ni behöver konkreta exempel på de problem som finns kopplat till myndighetsutövning – det här är de unga böndernas perspektiv!

Det kan och måste bli mycket enklare att driva företag. Och myndighetsutövningen är en del som kan och måste fungera bättre.


Därför är det här min önskelista i jul:


Kära tomten gör det lönt,
minska krånglet odla grönt


Så jag inte tappar glöd,
ge mig mera myndighetsstöd


Morot, mjölk och lamm så lent,
inga stöd ska komma sent


Lovar aldrig mer att gnälla,
ge mig inspektörer snälla


Myndighetskontroll är bra,
ordning och reda vill vi ha


Besöket jag galant vill klara,
det inget lotteri får vara


Hjälp mig gärna mera veta,
inte bara felen leta


Nervös så jag får ont i magen,
måtte mänskan kunna lagen


Tips och kunskap sprid!
Det kommer spara tid!


Sent i säng men tidigt upp,
verksamhet under ständig lupp


Traktorn rengjord, dagen mot sitt slut nu lider,
min högsta önskan, korta handläggningstider


Emilia Astrenius Widerström, bonde


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.