Det är inte mammors fel att välfärden krisar

Replik från Susanne Nyman Furugård om att korta föräldraledigheten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-04-16 | Publicerad 2019-04-11

Timbro åsidosätter helt forskning som visar att barn behöver mer tid – inte mindre – med sina föräldrar, skriver Susanne Nyman Furugård.

REPLIK. Timbro skyller välfärdens kris på mammorna och ignorerar att förkortad föräldraledighet leder till ökad ohälsa bland föräldrar, barn och förskolepersonal.

När Timbro, regeringen, liberaler och moderater vill förkorta föräldraledigheten, blir det tydligt hur utbrett föraktet är hos det politiska etablissemanget för forskning om vad barn behöver och föräldrars betydelse för dem.

I Timbros nya rapport som jag har granskat nämns inte barns behov alls, utan avfärdas som irrelevanta i en enda mening: ”Många av de påståenden som görs om att föräldrars och barns hälsa gynnas av en lång föräldraledighet är långt ifrån så självklara som de ofta framställs.” Ingen källhänvisning görs för detta påstående.

Timbro åsidosätter alltså helt forskning om anknytning, neurobiologi, utvecklingspsykologi med mera, som visar att barn behöver mer tid – inte mindre – med sina föräldrar än vad dagens familjepolitik ger utrymme för.

Redan i dag går förskolan på knäna och personalen tillhör landets sjukaste yrkeskårer. I denna miljö vill Timbro klämma in ännu fler barn som dessutom är yngre och ännu mer sårbara i sin utveckling.

Tankesmedjans påstådda tillskott av 4 400 förskollärare och barnskötare hjälper föga om antalet barn ökar med 80 000 i åldrarna 8–15 månader. Forskning visar att tidig start och långa dagar i förskola ökar risken för beteendeproblem i skolan. BUP-köerna blir allt längre och psykiatrin räcker inte till.

Därtill är småbarnsmammor mest sjukskrivna och vanligaste orsaken är psykisk ohälsa. Hur mår de om de ska tvingas lämna ifrån sig sina barn ännu tidigare?

Det här är fakta som Timbro struntar i för att kunna driva sin banala tes: Det är mammornas fel att välfärden krisar.

Men att invandringen har ökat trycket på välfärden och bidragit till att ”allt färre ska försörja allt fler” säger de inget om; den politiskt känsliga frågan undviker de. Hellre låter Timbro föräldrar och barn få betala ännu mer för en familjepolitik som länge saknat forskningsförankring. Det är helt ohållbart både mänskligt och ekonomiskt.


Susanne Nyman Furugård, journalist, Hållbar familjepolitik NU, författare till ”Familjepolitikens ekonomi”


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här