Lyssna på de insatta – slöja på barn ska bort

Replik från SD om slöjförbud i Malmös skolor

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-03-24 | Publicerad 2020-03-20

Vi anser att de som dagligen arbetar med hedersförtryck och träffar offren vet mer om hedersförtryck än vad Sara Wettergren gör. Dessa organisationer menar att den muslimska slöjan inte ska finnas på skolans område, skriver SD i Malmö.

REPLIK. Sara Wettergren (L) skriver en kritisk debattartikel om Sverigedemokraternas motion om att införa slöjförbud i Malmös grundskolor och förskolor. Hon börjar sin debattartikel med att citera en del av vår motion som pekar på den grundläggande frågan.

Vi anser inte att de värderingar som den muslimska slöjan representerar hör hemma i den svenska skolan.

Menar Sara Wettergren att värderingar som kyskhetsnormer, könsapartheid, sexualisering av barn och kvinnoförtryck hör hemma i den svenska skolan? För det är dessa värderingar som den muslimska slöjan representerar.

Sara Wettergren hänvisar till Skolverket. Men Skolverket är en statlig myndighet, inte en juridisk instans som avgör vad som är förenligt med lagen eller inte.

Europadomstolen är däremot en juridisk instans och deras beslut är bindande. Europadomstolen har gång på gång slagit fast att slöjförbud i skolan är lagligt. Europakonventionen står över svensk lagstiftning och därför kommer slöjförbuden i Staffanstorp och Skurup godkännas av domstolar i Sverige.

Det handlar därmed inte om juridik, det handlar om politik. Wettergren behöver göra ett ställningstagande. Vill hon ha kvar den muslimska slöjan i skolan eller anser hon att den muslimska slöjan inte hör hemma i den svenska skolan?

Vi sverigedemokrater lyssnar på de organisationer som arbetar med hedersförtryck, som Glöm Aldrig Pela och Fadime och Kvinnors Rätt, som skriver i en debattartikel att ”slöjans funktion är att markera skillnad mellan könen och för barn blir det till en skoluniform, ett verktyg för socialisering i könsapartheidsetiken”. 

Med all respekt för Sara Wettergren, vi anser att de som dagligen arbetar med hedersförtryck och träffar offren vet mer om hedersförtryck än vad Sara Wettergren gör. Dessa organisationer menar även att den muslimska slöjan inte ska finnas på skolans område.

Ingen säger att det kommer bli lätt, men symboler för förtryck, speciellt kvinnoförtryck hör inte hemma i en skola som enligt läroplanen ska arbeta för jämställdhet.

Det kommer bli svårt och det kommer uppstå svårigheter men politiker måste visa ledarskap och få bort den muslimska slöjan från den svenska skolan.


Magnus Olsson, oppositionsråd (SD)
Nima Gholam Ali Pour, gruppledare i grundskolenämnden (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här