Det är inte vi utan miljön som sidsteppats

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Slutreplik från C om avgaskraven

Kristina Yngwe (C) och Fredrick Federley (C).
Kristina Yngwe (C) och Fredrick Federley (C).

SLUTREPLIK. Att hitta övergripande lösningar när det gäller klimat- och miljöpolitiken är en av de viktigaste uppgifterna för oss politiker. Vi delar därför självklart Åsa Romsons glädje över att avgaskraven skärps för bilar i EU, framförallt med tanke på Volkswagenskandalen.

Vi önskar dock att vi hade kunnat känna glädje även över att Romson och Sverige har varit en pådrivande del av den här processen. Det är tyvärr inte fallet. Det Romson lyfter fram i sin replik stämmer helt enkelt inte. Romson hävdar att vi känner oss ”sidsteppade” när verkligheten är att Romson och regeringen ”sidsteppat” miljön.

Via avslöjanden i såväl Aftonbladet som Expressen har det framkommit attregeringens agerande inte på något sätt är det miljöföredöme som man som svensk ska kunna kräva av sin regering. Det har i medierna framkommit att regeringen ville tillåta utsläpp på 150 procent över nuvarande nivåer i de tester som görs av bilars utsläpp, och att man dessutom ville senarelägga implementeringen. Således varken tidigare eller kraftfullare, som Romson påstår. Hur Romson kan hävda att kritik mot detta är olämpligt har vi ingen förståelse för.

Vi vänder oss också kraftigt mot förhållningssättet att man ska vara nöjd med miljöpolitiska beslut bara för att de är bättre än ett mycket dåligt utgångsläge. Vill man ta ledarskap i miljöfrågorna kan man inte ha ingången att beslut bara ska vara bättre än historien, utan målet måste vara att besluten ska vara tillräckliga för framtiden. Där kan vi konstatera att regeringen agerat för svagare regler än ursprungsförslaget och inte alls varit det miljöföredöme som väljarna ska kunna förvänta sig.

Vi välkomnar självklart att tester av bilars utsläpp ska flyttas från laboratorium och ut på vägar, men vi hoppas också att snart få välkomna en mer kraftfull miljöpolitik från regeringen ut på banan.

Fredrick Federley,

Europaparlamentariker (C)

Kristina Yngwe,

miljöpolitisk talesperson (C)

Publisert: