Pappor, lär era söner att ett nej är ett nej

Debattörerna: Det viktigaste arbetet börjar hemma vid köksbordet

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Många unga är ensamma med sina tankar om könsroller. Du kan, som man och pappa, göra stor skillnad, skriver debattörerna.
Foto: GETTY (Montage)
Många unga är ensamma med sina tankar om könsroller. Du kan, som man och pappa, göra stor skillnad, skriver debattörerna.

DEBATT

DEBATT. Det har nu gått ett år sedan #metoo briserade världen över.

Strålkastarljusen riktades mot ett antal kända män och deras övergrepp på kvinnor. Rörelsen har startat ett fundamentalt och viktigt jämställdhetsarbete. Kvinnor utsätts för allt från nedlåtande kommentarer till rena övergrepp och mord. En situation som måste ändras!

Trots det går utvecklingen tyvärr åt fel håll. Vi har fortfarande lång väg till ett Sverige där kvinnor kan känna sig respekterade och säkra.

Sexualbrottskurvorna pekar uppåt. 2017 anmäldes 22 000 sexualbrott, (uppskattningsvis 10 procent av det verkliga antalet). Av dessa var 7 300 våldtäkter och 98 procent var begångna av män. Endast 11 procent av de anmälda våldtäkterna klaras upp.

Debatten har fokuserat på några kända män. Frågan är dock enormt mycket större än så. Kvinnor behandlas nedlåtande i alla landsändar oavsett klasstillhörighet. Våldtäkt är den yttersta konsekvensen av kvinnligt förtryck, men kränkande och nedlåtande behandling är betydligt vanligare symtom av samma sjukdom.

Den psykosociala miljön i skolan har hårdnat. Flickor blir kallade för ”hora” och ”bitch”. Sociala medier spelar också en stor roll. Mobbning genom delningar av intima bilder och filmer kan förfölja en drabbad i åratal. Dick pics (foton på manliga könsorgan) skickas oönskat till flickor redan i högstadiet.

Många barn och unga är ensamma med sina tankar om könsroller och vad som är rätt och fel. Internet, dataspel och sociala medier tar upp en allt större del av ungas liv.

Många lärare är fantastiska förebilder men deras pressade situation gör att de har svårt att hinna ta itu med konflikter och kränkningar.

Därför blir samtalen i hemmet allt viktigare. Genom vårt sätt att förhålla oss till manligt och kvinnligt, våra attityder och beteenden påverkar vi våra egna barn och andra unga omkring oss. Om vi som vuxna använder uttryck som ”gråta som en flicka”, ”spela som en kärring” eller talar nedlåtande om kvinnokroppen så påverkar det unga mer än vi kanske tror.

Våra barn tar efter våra åsikter och beteenden i hög utsträckning.

Majoriteten av alla män är empatiska människor med god självkänsla och utan behov av att kränka kvinnor. Tillsammans är vi en viktig motpol till den beskrivna utvecklingen och du kan, som man och pappa, göra stor skillnad.  

  • Genom att visa civilkurage, att tydligt säga ifrån när en flicka eller kvinna behandlas illa.

  • Genom att lära dina söner att respektera att ett nej alltid är ett nej. ”Tjatsex” kan uppfattas som ett övergrepp.

  • Det är inte ok att ha sex med en berusad person som inte vill.

  • Ord kan sätta djupa spår. Det är alltid rätt och modigt att säga ifrån när någon annan blir kränkt verbalt eller kroppsligt.

  • Du kan också lära din dotter att hon är lika värdefull som alla andra, att en våldtäkt aldrig är hennes fel, även om hon inte klarat av att göra motstånd. Du kan lära henne hur hon ska stå upp för sig själv och att anmäla övergrepp.

Det verkligt viktiga arbetet börjar hemma vid köksbordet, i klubbarnas omklädningsrum, i skolan och på våra arbetsplatser. Vi vuxna behöver prata om vår gemensamma psykosociala miljö. Vi måste vara tydliga förebilder för våra egna barn och i våra eventuella roller som ungdomsledare.

Vi som skriver under och som är pappor anser att vi män tillsammans måste stödja #metoo. Tillsammans med andra vuxna har vi startat en insamlingsstiftelse. Vi arbetar för ökad respekt mellan människor. Vi är övertygade om att varje man och pappa kan göra stor skillnad för att vända den destruktiva utvecklingen.

Så alla pappor – grattis på fars dag! Låt oss firas med att vara goda förebilder och prata med våra barn om hur vi bör behandla varandra.

Ytterst handlar det om respekten för en annan människas integritet och vilket samhälle vi vill leva i.


#IRespectToo
Magnus Larsson, talesperson
Niklas Sjölander, web-ansvarig
Mats Lindblad, kassör
Linda Skanser-Timsäter, ledamot
Jonas Willmer, ledamot
Marcel Sadeghi, ledamot
Emelie Holmberg, ledamot
Lars Eurenius, styrelseordförande

Publicerad: