Apkoppor kan orsaka lidande i utsatt grupp

Öppna kristdemokrater: Mer krävs för att stoppa smitta

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi vet sedan hiv-epidemins tidiga dagar att det bästa sättet att nå ut till riskgrupper är att engagera civilsamhället. Men den socialdemokratiska regeringen har inte gjort någon ansats för att stödja organisationer som arbetar gentemot män som har sex med män för att kunna satsa på att nå ut med relevant information, skriver Magnus Kolsjö, förbundsordförande för Öppna Kristdemokrater. Bilden visar en 3D-illustration föreställande apkoppsvirus.
Vi vet sedan hiv-epidemins tidiga dagar att det bästa sättet att nå ut till riskgrupper är att engagera civilsamhället. Men den socialdemokratiska regeringen har inte gjort någon ansats för att stödja organisationer som arbetar gentemot män som har sex med män för att kunna satsa på att nå ut med relevant information, skriver Magnus Kolsjö, förbundsordförande för Öppna Kristdemokrater. Bilden visar en 3D-illustration föreställande apkoppsvirus.

DEBATT. Den socialdemokratiska regeringen har fått hård kritik för sitt misslyckande i kampen mot covid–pandemin. De har kritiserats för att ha förlitat sig för mycket på Folkhälsomyndigheten och för att ha vidtagit för få, för sena och otillräckliga åtgärder som inte lyckades begränsa smittspridningen.

Nu sker samma sak igen med utbrottet av apkoppor. Risken är att Sverige redan missat möjligheten att stoppa en allvarlig utveckling.

En ny regering måste efter valet kraftigt trappa upp insatserna för att bekämpa spridningen av apkoppor. Socialdemokraternas handlingsförlamning riskerar att leda till en allvarlig smittspridning och stor lidande, framförallt i gruppen män som har sex med män.

Den socialdemokratiska regeringen har beslutat att klassa apkoppor som en samhällsfarlig sjukdom men har utöver det lämnat över allt ansvar på Folkhälsomyndigheten som i sin tur lyckats publicera kortfattad information på sin webbplats och några flygblad att sättas upp på medicinska mottagningar. Folkhälsomyndigheten har också tagit fram en strategi för hur de 2 700 vaccindoser som Sverige fått genom EU ska användas.

Det råder stor brist på vaccin mot apkoppor i världen och företaget bakom vaccinet kan bara producera 30 miljoner doser per år. Till skillnad från Danmark, Belgien och Frankrike som köpt egna vaccindoser så har den socialdemokratiska regeringen beslutat sig för att helt förlita sig på EU:s långsammare gemensamma inköpsprocess som kräver att medlemsstaterna är överens om leverantörens villkor. Detta gör att vi riskerar hamna sist i kön när vaccindoserna ska levereras.

I avsaknad av vaccin som kan skydda mot infektion och allvarlig sjukdom så är information och regelbunden testning de viktigaste verktygen att bekämpa apkoppor men inte heller här har regeringen agerat.

Vi vet sedan hiv-epidemins tidiga dagar att det bästa sättet att nå ut till riskgrupper är att engagera civilsamhället. Men den socialdemokratiska regeringen har inte gjort någon ansats för att stödja organisationer som arbetar gentemot män som har sex med män för att kunna satsa på att nå ut med relevant information.

Precis som under inledningen av covid-pandemin så är testningskapaciteten för apkoppor kraftigt begränsad. Det innebär att män som har sex med män och som regelbundet testar sig för sexuellt överförbara infektioner inte kan testa sig för apkoppor på den mottagning dit de vanligtvis går.

En ny regering måste efter valet ta tag i kampen mot apkoppor från första dagen. De insatser som behöver prioriteras är:

  1. Stöd till civilsamhället så att de organisationer som arbetar gentemot män som har sex med män kan nå ut med relevant information till den mest drabbade riskgruppen
  2. Resurser till regionerna för att bygga upp testkapacitet så att testning för apkoppor kan bli en del av den regelbundna testning som många i gruppen män som har sex med män förlitar sig på för skydda både sig själva och andra
  3. Inköp av vaccin som räcker till hela gruppen män som har sex med män och som inte kräver att alla EU:s medlemsstater ska vara överens om priser och villkor.

Även om apkoppor inte är en lika allvarlig smitta som Covid-19 så är det en smitta som riskerar leda till mycket lidande i en redan utsatt grupp.

Risken är att den socialdemokratiska regeringens handlingsförlamning gjort att det redan är försent att stoppa en bred spridning av viruset.

Efter valet behöver vi en handlingskraftig regering som på allvar möter hotet från apkoppsviruset.


Magnus Kolsjö, förbundsordförande för Öppna Kristdemokrater


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE