Även vi måste bita ihop för att få stopp på Putin

Debattören: Svenska folket behöver vara redo att offra en del bekvämlighet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-03-09

Vi lever i ett samhälle präglat av extrem bekvämlighet och bortskämdhet. Betydligt kraftfullare åtgärder mot Putin behövs. Och då måste vi offra en del av vår bekvämlighet och alla de privilegier som de flesta i Sverige åtnjuter, skriver Mats Alvesson.

DEBATT. Vi är alla förfärade av hur förtryckar-, lögnar- och mördarregimen i Ryssland håller på att slakta Ukraina. Stort engagemang för Ukrainas folk har uppbådats över större delen av världen.

Från Sveriges folk sänds lite vapen, en del pengar och man ställer upp på bojkotten. Retoriken är också i sin ordning.

Kan man göra mer? Riskerna är förstås stora och även om Putins säkert inte skulle riskera ett tredje världskrig drar sig de flesta för att ställa upp direkt militärt på Ukrainas sida.

Men mycket mer kan ändå göras.

Såvitt möjligt borde inte bara frysning utan konfiskering av Putins vänners tillgångar göras. Medlen kunde lämpligen sändas till Ukraina.

Här får man möjligen acceptera att regelverk inte kan följas till punkt och pricka. Lierar man sig med skurkar får man stå sitt kast.

Ekonomiskt vore en betydligt starkare insats vara att bojkotta rysk gas och olja. Och markera att detta – liksom andra bojkotter av ekonomisk, idrottslig och kulturell art – gäller för lång tid framöver.

Ett stopp för införsel av rysk gas och olja skulle ställa till stora problem för bland annat Tyskland, vilket är förklaringen till att den för Ryssland viktigaste exporten hittills har fått fortsätta.

Problemen bör inte underskattas vare sig för industri eller hushåll i delar av Europa.

Men de är nog trots allt försumbara i relation till Putins härjningar och vad som kan ske om han får fortsätta.

I värsta fall får man skära ned på värmen och bilkörningen och minska viss industriproduktion under en period.

Vi lever i ett samhälle präglat av extrem bekvämlighet och bortskämdhet. Sedan 2000 har inkomsten för kvinnor efter borträkning av inflationen ökat med 44 procent och för män med 32 procent.

Även flertalet mindre bemedlade i Sverige har det gott ställt och utrymmet för att dra åt svångremmen under en period är stort för de flesta.

Till exempel kastas en stor del av all mat vi köper och många kläder används endast ett fåtal gånger.

Under vissa perioder har vi tvingats att acceptera inskränkningar, vilket ofta mest är en fråga om att vänja sig. Under oljekrisen på 1970-talet – då länder i Mellanöstern minskade leveranserna – fick befolkningen acceptera kraftigt minskad oljekonsumtion under en viss period, och till exempel hålla igen på bilkörning.

Ransonering, tillfälligt extra höga skatter (trots den redan i dag höga nivån) och varannan helg bilfri borde kunna övervägas. Särskilt hårt ekonomiskt drabbade bör då kompenseras på något sätt.

Även om vi inte är direkt avhängiga av Ryssland för egen energiimport måste vi ställa upp för de delar av Europa som är beroende av Ryssland. Så långt som möjligt måste uppoffringarna fördelas.

För att kunna hålla tillbaka Putin och hans anhängare måste vi vara beredda att göra betydligt mer än det som gjorts hittills. Och inse att detta kostar.

Försvaret måste rustas upp, Ukraina behöver få stora bidrag och de länder i Europa som får ta huvudstöten av bojkotterna måste solidariskt stödjas i stor skala.

Starkare insatser mot Putin-regimens vansinne och ondska är akuta. Och vi måste inse att detta betyder uppoffringar.

Samtliga riksdagspartier är starkt för Ukrainas sak. Det borde kunna vara möjligt att i detta läge undgå det vanliga budgivandet med högre bidrag eller lägre skatter eller satsningar på alla möjliga till synes behjärtansvärda områden.

Kära riksdagspolitiker, försök enas om ett ”anti-Putin”-paket. Se bortom de vanliga försöken sälja in fördelar till olika väljargrupper.

Överväg neddragningar av alla mindre viktiga bidrag och höjning av några skatter för medel- och höginkomsttagare, för flygresor, köttkonsumtion eller vad man nu kan enas om vara vara lämpligt, bland annat ur miljösynpunkt.

Men viktigast är tydlig solidaritet med och ordentligt stöd för Ukraina och villighet att ta stöten av bojkotter, ge kraftfullt ekonomiskt och militärt stöd samt flyktingsmottagande.

Betydligt kraftfullare åtgärder mot Putin behövs. Och då måste vi offra en del av vår bekvämlighet och alla de privilegier som de flesta i Sverige åtnjuter.

Mycket måste göras gemensamt med EU men Sverige kan också gå före. Vad som pågår nu kräver att vi skärper oss och tar ett ordentligt ansvar.


Mats Alvesson, professor i företagsekonomi, Lunds universitet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.