Fler gemensamma lösningar krävs

S: Nu behövs förmåga att skapa samarbeten och kunna kompromissa

Att försöka bli statsminister med hjälp av tillfälligheter är ett ansvarslöst och desperat beteende, skriver Stefan Löfven och Lena Rådström Baastad.

DEBATT. Sverige behöver fler gemensamma lösningar, inte färre. Det har blivit tydligt både under pandemin och sommarens politiska kris.

Under coronakrisen har Sverige prövats hårt. Arbetslösheten har ökat och coronaköer byggts upp inom sjukvården.

Samtidigt har arbetet för att rädda liv och hälsa gått på högvarv. Hundratusentals arbetare som inte kunnat jobba hemifrån har stått i frontlinjen för att hålla samhället igång.

För att vården och omsorgen ska fungera bra, för att bussarna ska rulla, butiker hållas öppna och barnen ha det bra på förskolan. Vårt land har utsatts för hårda påfrestningar och många har tagit ansvar för att vi tillsammans ska klara oss igenom pandemin.

Nu ser vi en ljusning, de flesta svenskar är vaccinerade och den ekonomiska återhämtningen är stark. Vi anar slutet av pandemin, även om läget fortfarande är osäkert. Mitt i den här sårbara perioden för vårt land valde fyra partier att kasta landet i en politisk kris.

Ledaren för den högerkonservativa oppositionen fällde regeringen utan någon egen plan för hur Sverige skulle kunna styras i stället. Att försöka bli statsminister med hjälp av tillfälligheter och sjukdom är ett ansvarslöst och desperat beteende. Försöket misslyckades och efter två dagar kastade Ulf Kristersson in handduken.

Vi socialdemokrater tar ansvar också i svåra lägen. Efter pandemin vill vi ta Sverige framåt genom att prioritera välfärden, jobben, tryggheten och klimatet. För det behövs vilja men också förmåga.

Förmåga att regera, skapa samarbeten, kunna kompromissa och genomföra politik som gör verklig skillnad i folks vardag. Det har vi en mer än hundraårig historia av att göra. Det är vi återigen beredda att göra.

Nu ska vi arbeta Sverige ur krisen. Förutsättningarna är goda. Mitt i pandemin och en ekonomisk kris jobbade 270 000 personer fler än när den socialdemokratiskt ledda regeringen tillträdde 2014. Sverige är fortfarande det land i EU där störst andel av befolkningen jobbar.

Vi genomför nu en kraftfull grön återstart där Sverige nyindustrialiseras, och kraftfulla offentliga investeringar skapar jobb där ny bredbandsfiber ska dras, nya bostäder byggas samt vägar och järnvägar underhållas. En socialdemokratisk klimatpolitik skapar möjligheter för Sverige och ser till att ingen hamnar efter när samhället ställer om.

Med över 150 000 fler utbildningsplatser i hela landet, bättre a-kassa och en kraftsamling för att göra det möjligt att ställa om mitt i yrkeslivet får nu fler chansen att ta steget till nästa jobb.

Vi sätter välfärden först. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har gett historiska tillskott till Sveriges kommuner och regioner så att fler kan anställas inom vård, omsorg och skola. Dessutom görs nu den största nationella satsningen på äldreomsorgen någonsin. Anställda i välfärden ska få bättre arbetsvillkor, möjlighet till kompetensutveckling och fler kollegor.

För oss är det självklart: När du är som svagast behöver samhället vara som starkast. Det har aldrig varit tydligare än nu. Det kräver också att samhället tar kontroll över de misslyckade marknadsexperimenten och att vinstjakten i skolan, vården och omsorgen stoppas.

Trygghet ska gälla alla. Vi ska vara kompromisslösa mot den grova brottsligheten, bryta rekryteringen till gängen och se till att inte en krona går till de kriminella. Mäns våld mot kvinnor ska upphöra.

Sverige har fler poliser än någonsin och vi är mer än halvvägs till målet om tiotusen fler polisanställda. Mycket återstår att göra, tempot ska växlas upp ytterligare.

Polismyndigheten ska fortsätta växa, få ännu fler verktyg att bekämpa brott och polisanställda få bättre arbetsvillkor. För att öka tryggheten i vårt land ska vi angripa brottslighetens orsaker lika beslutsamt som vi angriper brotten. Det är ett brett arbete som innefattar hela samhällsbygget.

Vi ska inte ha som mål att återgå till hur vårt samhälle var innan coronakrisen, utan vi ska bygga ett starkare, tryggare och mer jämlikt land. Där varje människa gör sin plikt men också kan kräva sin rätt. Så tar vi Sverige framåt tillsammans.


Stefan Löfven, statsminister och partiordförande för Socialdemokraterna


Lena Rådström Baastad, partisekreterare för Socialdemokraterna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.