Var är bevisen mot de gripna imamerna?

Anhöriga i öppet brev: Ingen ställer kritiska frågor till Säpo

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Antingen ställer man dessa män inför rätta där de kan ta del av bevis och få en rättvis prövning eller så släpper man dem, skriver Hajir Alduhan som representerar familjerna till de anhållna imamerna.
Foto: TT
Antingen ställer man dessa män inför rätta där de kan ta del av bevis och få en rättvis prövning eller så släpper man dem, skriver Hajir Alduhan som representerar familjerna till de anhållna imamerna.

DEBATT. Till inrikesminister Mikael Damberg och migrations- och justitieminister Morgan Johansson.

Årets upplaga av fastemånaden ramadan har för oss kantats av oro och vanmakt över att våra makar, pappor, bröder, farbröder, söner och farfäder inte varit med oss i vad som annars hade varit viktiga och trevliga familjestunder. Som ni vid det här laget vet så har sex muslimska företrädare, som är våra manliga släktingar, gripits av Säpo med hänvisning till lagen om särskild utlänningskontroll, LSU. 

Dessa män har varit borta från våra släktträffar och familjemiddagar utan att vi fått veta varför eller på vilka sätt de anses vara ”hot mot Sveriges säkerhet”, som Säpo gett till känna genom ett pressmeddelande på sin hemsida 2 maj.

Medier har skapat och spridit ett narrativ om dessa män som ”extremister” och ”radikalislamister”. Kritiska frågor till Säpo, till debattörer och självutnämnda experter har varit frånvarande. En mobbmentalitet har tagit överhanden där anklagade och utpekade muslimer inte längre kan försvara sig själva. I stället har enögda analyser och rykten kunnat florera som sanningar och cementeras som bevis och skäl till Säpos gripanden.

Denna mediediskurs har gjort gällande att våra manliga släktingar skulle gett uttryck för ”extrema” åsikter.

Den kritiska frågan i sådana fall, om sant, skulle då vara om vi ska ge Säpo befogenheter att gripa och utvisa människor från Sverige baserat på rykten om vilka åsikter man har? Vad är svenska muslimers åsikts- och yttrandefrihet värd, i sådana fall?

Vi ser på oro på denna utveckling som lett till att våra makar, pappor, bröder, farbröder, söner och farfäder inte kunna vara med oss under denna ramadan, och att vi nu riskerar att inte kunna fira högtiden Eid al-Fitr med dem.

För oss handlar det här fallet inte om människor tycker om dessa män. Inte heller handlar det om huruvida samhället väljer att sprida rykten om dem som extrema eller inte. För oss handlar det nu enbart om det mest basala i att vara människa och behandlas som en människa i lagens mening.

Rättssäkerhet innebär att alla människor – oavsett hur goda eller onda de än antas vara – ska kunna ta del av de bevis som påstås ligga till grund för frihetsberövanden. Det innebär också att alla människor ska anses vara oskyldiga tills motsatsen har bevisats. 

I dessa fall riskerar dessutom våra familjer att splittras eftersom LSU innebär att man kan utvisas från Sverige. Barn riskerar splittras från sina pappor. LSU urholkar och hotar individens rättssäkerhet. 

Vi kräver därför att ni agerar för att slå vakt om rättssäkerheten för alla människor. Antingen ställer man dessa män inför rätta där de kan ta del av bevis och få en rättvis prövning eller så släpper man dem. Att hota med att skicka tillbaka människor till länder där de riskerar förföljelse eller tortyr är inte värdigt en stat som anser sig slå vakt om rättssäkerheten.


Hajir Alduhan som representerar familjerna till de anhållna imamerna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE