Strama upp regler för familjeåterförening

Replik från Moderaterna om anhöriginvandring

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-07-18

I migrationskommittén har vi drivit frågan om stramare regler för familjeåterförening. Vi vill bland annat höja försörjningskravet så att det bättre motsvarar faktiska levnadskostnader, skriver Maria Malmer Stenergard (M).

REPLIK. Vissa artiklar blir inte mer begripliga för att man läser dem ett par gånger extra. Så var det med Jonas Anderssons (SD) debattinlägg.

Andersson inleder med att anklaga Moderaterna för att vi vill ha undantag från försörjningskrav, och att vi därmed riskerar att skapa en ”schweizerost-politik full med hål”.

Det stämmer inte. Vi står upp för strama regler för familjeåterförening. Vi går inte längre än vad Sveriges konventionsåtaganden kräver.

Faktum är att Moderaterna röstade nej till mer omfattande familjeåterförening när den tillfälliga lagen förlängdes förra sommaren.

I migrationskommittén har vi fortsatt driva på för åtstramningar. Vi vill bland annat höja försörjningskravet så att det bättre motsvarar faktiska levnadskostnader.

Det enda hål Andersson tycks hitta i den moderata osten är krav på undantag för utlandssvenskar, det vill säga svenska medborgare som vill flytta tillbaka till Sverige.

Det stämmer att vi moderater tycker att det är helt orimligt att det är lättare för flyktingar att kunna få hit sina anhöriga än för utlandssvenskar som vill flytta hem.

Det blev nämligen konsekvensen när den tillfälliga lagen infördes. En svensk medborgare, som jobbat i exempelvis USA och levt med sin stora kärlek där i decennier kan alltså få svårt att ta ett jobb i Sverige utan att riskera att vara utan sin familj i flera år.

Några väljer till och med att avstå från att flytta hem, och Sverige går därmed också miste om viktig kompetens.

Det som gör Anderssons debattinlägg så obegripligt är att han slår fast att även Sverigedemokraterna vill ha andra regler för utlandssvenskar, eftersom de ser samma problem som vi. Alltså kritiserar han oss för undantag som han själv vill ha.

Tyvärr har denna otydlighet också präglat Sverigedemokraternas medverkan i migrationskommittén. Man har suttit förvånansvärt tyst med tanke på att det handlat om de egna kärnfrågorna. Slutligen valde man att ställa sig utanför förhandlingarna, vilket jag beklagar.

Det är uppenbarligen lättare att peka finger än att vara med och påverka utformningen av framtidens realistiska politik.


Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.