President Trump är ett hot mot vår demokrati

Debattören: Våldet är en direkt följd av hans ord

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-06-05

Varje gång vi i USA når en ny lägstanivå på grund av president Trump tror vi att ”det kan inte bli värre än detta”. Och sedan, på något sätt, blir det ännu värre. Trump utgör ett hot mot demokratin, skriver Kevin Holst, demokratisk politisk konsult.

DEBATT. Under de senaste fyra åren har mina demokratiska kollegor och jag arbetat för att stoppa republikanernas Trump-agenda. Vi har gjort detta på grund av en övertygelse om att president Trump utgör ett hot mot demokratin.

Efter denna vecka ser det ut som att vi är på gränsen till att misslyckas.

Förbud för muslimer, att kalla nynazister "mycket fina människor", att sätta barn i burar, att bortse från rättsstatsprincipen, att skjuta mot demonstranter och alla de tidigare otänkbara saker som har hänt däremellan – varje gång vi i USA når en ny lägstanivå tror vi att ”det kan inte bli värre än detta”. Och sedan, på något sätt, blir det ännu värre.

Politiska kommentatorer har en tendens att säga vad Trump ”borde” göra. De säger saker som ”han borde tona ner det” och ”han borde arbeta med lokala ledare” som om han inte vet exakt vad han gör. Det är en illusion att tro att hans intressen överensstämmer med USA:s.

Hans ord kommer inte från en president som tror på demokrati. De är ord från en tyrann.

Till ljudet av distraktionsgranater och tårgas som avfyrades i bakgrunden, talade Trump i tisdags som en auktoritär ledare och lovade att använda militär styrka mot fredliga demonstranter.

För första gången i amerikansk historia förklarade en president att han skulle använda den 213 år gamla lagen Insurrection Act mot de lokala regeringarnas vilja. Om de lokala regeringarna inte använder den våldsamma kraft som Trump önskar sig, tänker han kalla in den amerikanska militären för att stoppa protesterna.

Åtgärderna var snabba den natten. Hundratals soldater var utplacerade på gatorna i Washington och Blackhawk-helikoptrar svepte fram på låg höjd.

Polisen arresterade hundratals anti-polisbrutalitetsprotestanter med överväldigande mängder av exakt det: polisbrutalitet.

Våldet är Trumps fel, en direkt följd av hans ord. Protesterna var fredliga. Han vill inte att spänningen ska upphöra. Han vill att den ska öka den till sin fördel. Han uppmanade den amerikanska militären att ”dominera” demonstranter och kallade dem den rasladdade termen ”thugs”.

Han har prisat hur Xi Jinping och Vladimir Putin våldsamt trycker tillbaka motstånd och nu har han sin chans att efterlikna dem, att visa att han är den starke mannen.

År 1957 åberopade den republikansk presidenten Dwight Eisenhower Insurrection Act för att bekämpa segregation och skydda de civila rättigheterna. Trump gjorde det motsatta. Han satte ut trupper mot medborgare som fredligt protesterade för sina medborgerliga rättigheter.

Republikanska senatorer och kongressledamöter, som tidigare har kritiserat de auktoritära åtgärderna mot demokratiska demonstranter i Hongkong, lovordar nu precis samma åtgärder när Trump använder dem.

Det republikanska partiet är inte längre partiet som drevs av McCain, Eisenhower eller Lincoln. Det är Trumps parti, och Amerika är i fara på grund av det.

Med högerpopulism på frammarsch runt om i världen, kan USA inte längre vara en trovärdig förkämpe för demokrati så länge Donald Trump upptar det amerikanska ordförandeskapet. Fram till att Trump besegras kommer ledare som Bolsonaro i Brasilien, Orbán i Ungern och Duterte i Filippinerna fortsätta att trotsa de konventionella normerna för demokrati – och öppna upp för ännu djärvare allierade som Farage, Salvini och Le Pen.

Amerikaner gillar att tänka på sitt land som oövervinnligt. Vi insåg inte hur ömtålig den amerikansk demokrati var, men här är vi nu. Jag kommer att fortsätta kämpa för demokratin. Jag kommer att göra allt jag kan för att mobilisera så många människor som möjligt att rösta i november.

Den amerikanska demokratin är beroende av det.


Kevin Holst, demokratisk politisk konsult vid organisationen New Politics som ger råd till flera kongressledamöter och kongresskandidater. Har studerat vid Stockholms universitet.


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här