Fel att lagstifta mot visstidsanställningar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2015-03-26 | Publicerad 2014-12-10

Sv Näringsliv: De är en viktig språngbräda in på arbetsmarknaden

Patrik Karlsson, Svenskt näringsliv.

Sedan 2006 är det drygt 70 000 fler anställda i åldersgruppen 20-24 år. Av dessa är 41 000 tillsvidareanställningar och 32 000 visstidsanställningar. Visstidsjobben är extra viktiga för unga eftersom de fungerar som språngbräda vidare till tillsvidareanställningar.

Men visstidsanställningarna motarbetas och svartmålas av LO. De menar att visstidsjobb är skitjobb, att visstidsjobben ökar, att sms-anställningarna tar över och att arbetsgivare missbrukar visstidsanställningarna. Ärligt talat så har de väldigt lite på fötterna.

Det finns ett mycket tydligt flöde på den svenska arbetsmarknaden: från arbetslöshet till visstidsanställning till tillsvidareanställning. Varje kvartal lyckas cirka 100 000 arbetslösa hitta ett jobb. 80 000 av dessa börjar med en visstidsanställning. Varje kvartal går också 70 000 personer från en visstidsanställning till en tillsvidareanställning. Dessa siffror från SCB:s flödesstatik visar tydligt visstidsanställningarnas roll som språngbräda in på arbetsmarknaden.

Visstidsanställningarna har inte ökat men varierar med konjunkturen. När konjunkturen stärks ökar antalet de, för att senare i konjunkturcykeln övergå i tillsvidareanställningar. I en ekonomisk nedgång så minskar antalet visstidsanställningar eftersom företagen helt enkelt parerar nedgången genom att låta visstidsanställningarna löpa ut i stället för att låta dem övergå i tillsvidareanställningar.

Under de senaste 15 åren har andelen visstidsanställda varit relativt oförändrad. Kring 15 procent av alla anställda har varit visstidsanställda. Andelen tillsvidareanställda uppgår alltså till cirka 85 procent. De utgör en ohotad norm på arbetsmarknaden.

Vanligtvis använder företagen visstidsanställda medarbetare när ordinarie medarbetare är frånvarande, för att täcka upp förändringar i efterfrågan, för att prova en ny medarbetare eller för att företaget bedriver en säsongsvarierande verksamhet.

De omtalade sms-anställningarna är egentligen ingenting nytt. Det är bara tekniken som är ny. Företag har i alla tider haft behov av att med kort varsel kalla in personal. Förr ringde man på sin vikarielista, nu skickar vissa arbetsgivare sms.

Självklart finns det fall där enskilda individer som helst skulle vilja vara tillsvidareanställda upplever att de inte erbjuds en tillsvidaretjänst. Men det är inte detsamma som missbruk. Det legitimerar inte heller lagändringar med syfte att begränsa visstidsanställningarna. Effekten blir i stället att det blir än svårare för arbetslösa att få jobb.

Många av de unga som jobbar har en visstidsanställning. Det beror till exempel på att provanställningar är vanligare bland unga och att många unga kombinerar studier med visstidsjobb. I SCB:s undersökningar uppger hälften av unga visstidsanställda att de föredrar att vara visstidsanställda. Sannolikt därför att en tillsvidareanställning inte är lämplig i den situation de för närvarande befinner sig i.

Visstidsanställningar utmålas av arbetarrörelsen som ett av arbetsmarknadens främsta gissel. Men att begränsa möjligheten att visstidsanställa kommer leda till att färre får chansen att komma in på arbetsmarknaden. LO:s agerande riskerar att sätta stopp för den positiva jobbutvecklingen för unga.

Patrik Karlsson