Vi är oroade – ni behövs i sjukvården

Replik från Stockholms läns landsting om lönekravet från barnmorskorna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-11-22

Förlossningsvården kommer att ha tio procent mer resurser från och med nästa år, skriver Peter Carpelan och Ella Bohlin.

REPLIK. Det är många landsting och regioner som har problem med att få sjuksköterskor och barnmorskor att stanna kvar i verksamheterna. Vi ser dessutom en tendens att allt färre sjuksköterskor väljer att bli specialistsjuksköterska, barnmorska eller distriktssjuksköterska.

Barnmorskestudenterna, som menar att de vill se förändring för att gå in i yrket, är ett tydligt exempel.

Som ansvariga landstingsråd vid en av Sveriges största arbetsgivare är vi oroade. Alla yrkesgrupper behövs inom sjukvården.

Den 1 oktober höjde vi den ekonomiska ersättningen för förlossningsvården. Syftet är att stärka bemanningen, inklusive att göra det möjligt för vårdgivarna att förändra lönenivåerna. Till våren kommer ytterligare en höjning.

Totalt betyder det att förlossningsvården kommer att ha tio procent mer resurser från och med nästa år. Under hösten har vi också beslutat att lägga 25 miljoner kronor extra på barnmorskemottagningarna i Stockholms län.

Vid sidan av det har vi tagit flera beslut den senaste tiden för att vara en attraktiv arbetsgivare:

  • Landstinget har tagit fram en kompetensstege för sjuksköterskor och barnmorskor som ska premiera ansvar, erfarenhet och utbildning kopplat till en god livslöneutveckling. Lön sätts individuellt ute i verksamheterna.
  • Vi har tecknat avtal med Vårdförbundet om en ny arbetstidsmodell för sjuksköterskor och barnmorskor inom akut- och slutenvården. I den nya modellen värderas arbetad tid under kväll, natt och helg högre och kan sedan tas ut i mer ledighet, lön eller pension. I den nya modellen får medarbetaren 40 timmar extra ledighet per år.
  • Stockholms läns landsting erbjuder full lön under utbildningstiden för sjuksköterskor som väljer att bli specialistsjuksköterska, barnmorska eller distriktssjuksköterska under 2017 och 2018.

Vi som arbetsgivare tar utmaningarna som rör kompetensförsörjning på allvar och arbetar på flera fronter för att attrahera, behålla och utveckla medarbetarna i Stockholms läns landsting.


Peter Carpelan, forsknings- och personallandstingsråd, Stockholms läns landsting (M)
Ella Bohlin, barn- och äldrelandstingsråd, Stockholms läns landsting (KD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.